Пангасиус в сметанов сос | Poissons Pangasius

September 27, 2013

След кошмарна (половин) седмица в университета, успях да се добера до малко интернет и реших да пусна нов, кратък пост, в който ще споделя поредната вкусна, лесна и бърза рецепта, а именно - пангасиус на фурна със сметанов сос. За всички фенове на бялата риба и рибата като цяло - ястието е чудесно, приготвя се бързо и почти не изисква никакви продукти! Идеално за петък вечер с чаша бяло вино... 

Необходими продукти

- Филе от бяла риба пангасиус (няма кости)
- Сол и черен пипер
- Няколко глави лук
- Чесън
- Лимон
- Алуминиево фолио или пликове за печене

За соса
- 1 малка опаковка заквасена сметана
- Бяло вино
- Пресен магданоз

Начин на приготвяне

Измиваме и нарязваме филето от пангасиус на едри парчета, оставяйки го да се отцеди от водата върху салфетка или домакинска хартия. Всяко парче поръсваме от двете страни с малко сол и черен пипер на вкус. Нарязваме лука на филийки и го подреждаме върху всяко филе, заедно с парчета нарязан лимон. Обвиваме всяко парче индивидуално в алуминиево фолио или поставяме в плик за печене, като слагаме една или две скилидки чесън преди да го затворим (по желание може да се нареже на филийки и да се постави върху лука и лимона). Печем 30-35 минути на 200 градуса. (филето трябва да остане сочно, крехко и меко, това не означава, че е недопечено, просто вида на рибата не й позволява да стане суха и да изглежда "опечена") За соса разбиваме заквасената сметана с 1 супена лъжица бяло вино, сол на вкус и прясно нарязан магданоз. (*Личен съвет - не прекалявайте със солта. Лично аз не посолих соса, защото пресолих филето... По-добре безсолно, отколкото пресолено.) По желание премахваме лимона или изтискваме още пресен такъв върху рибата, заливаме със соса и сервираме. 

Бон апети!

6 comments :

  1. Аз много обичам бяла риба на фурна отгоре овкусена само с подправки ми мъничко мазнина!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Чакам рецептата, Веси!

      Delete
  2. ооо рибка. ще пробвам задължително.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Нещо по-различно от обикновеното е... Признавам си, че обичам да си измислям рецепти, Бо :)

      Delete
  3. Изглежда доста вкусно! Трябва да се опита ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Беше чудесна... Ако я правиш чакам снимки! :3

      Delete