Source: Pinterest |
Тъкмо си говорех с прекрасната Нина от Ninahaveheart's blog за това колко много обичам домати и колко полезни са те всъщност за целия ни организъм, както отвътре, така и отвън, така че просто нямаше как да не спретна една кратка публикация за ползата от този чуден зеленчук и дори да включа една бърза и лесна рецепта за перфектната закуска...
Доматите са страхотен и "мултифункционален" зеленчук, понеже са
източник на полезния за кожата витамин C, както и на фибри, витамини и минерали като витамин K, бета каротин, биотин, ниацин, калий,
фосфор, калций, желязо, цинк (също много полезен за кожата), селен, яблъчна и
лимонена киселина (което спомага за избелващия им ефект). Имат високо
съдържание на антиоксиданти, органични киселини и основни хранителни вещества,
които спомагат за синтезирането на хемоглобина и формирането на нови червени
кръвни клетки и помагат за предотвратяването на редица болести. Едно от
най-големите богатства, които червените зеленчуци съдържат е
противовъзпалителния агент в ципата им, което ги прави полезни при борбата с
различните възпаления. Доматът е полезен за костите и зъбите, подобрява
работата на сърцето, предотвратява окисляването на холестерола, а ликопенът в
него позволява използването му като естествен слънцезащитен продукт, срещу
вредните UV лъчи. Съдържанието на калий и
фосфор в сока му помагат за облекчаване на стрес и умора, мускулни спазми, а
витамините A и C за намаляването на стареенето на кожата и премахване на кожните
несъвършенства.