Writer's favorite

November 9, 2013

Source: Pinterest

Още помня как като дете едно от любимите ми занимания бе да извадя прашната пишеща машина от тавана, да отворя масивната й стара кутия и да зачаткам по клавишите, пренасяйки се във вълшебния свят на поезия, въображаеми разкази и детски приказки(които съчинявах)... Постепенно това се превърна в едно от най-магичните и любими занимания, а античната и красива пишеща машина от тавана - в една от най-любимите ми вещи. И до ден днешен обожавам доброто старо печатане на хартия и звука от цилиндъра на машината, затова просто не можах да се сдържа да науча и споделя с Вас историята на това велико изобретение.
През 1714 година, англичанин на име Хенри Мил направил опит да изобрети първата пишеща машина, създавайки патент за такава, която описал като "изкуствена машина или метод за отпечатване или записване на писма, поотделно или постепенно едно след друго, както в писмен вид, така и във всяка писмена форма, които могат да бъдат пресъздадени на хартия или пергамент толкова чисто и точно, така че да не се различава от печат." Все пак машината му никога не била конструирана и никакви чертежи не били намерени по-късно. Други пишещи машини били изобретени, но развити така, че да дадат възможност на слепите да четат и пишат.
През 1829, машина наречена "печатар" била патентована и отпечатвала само обикновени букви. Тя била създадена с полукръгла рамка, която трябвало да се обръща на ръка, намествайки всяка буква в позиция за печатане. Била много по-бавна от писането на ръка и не се справяла толкова добре. Много други пишещи машини били изобретени през това време, но те били огромни като пиана и твърде тромави. През 1860, двама изобретатели от Милуоки - Карлос Глидден и Кристофър Ладъм Шоулс, разработвали машина за последователно номериране на страниците на книги. Карлос се натъкнал на статия, описваща машина, която можела да печата букви. Това грабнало окото им и седем години по-късно, Шоулс сглобил първата практическа пишеща машина в магазина си.
Тромава машина с клавиши на пиано, пишещата машина на Шоулс била малко подобрение в сравнение с предишните изобретения. През 60те двамата с Карлос конструирали втори модел на пишеща машина, която можела да пише по-бързо от писалка. Това нововъведение главно включвало подредба на клавишите, която позволявала две букви да бъдат напечатани в бърза последователност (тази клавиатура е идентична с настоящата пишеща машина). Когато настъпили 70те, договор бил подписан между Шоулс и "Е. Ремингтон и Синове" в Ню Йорк, за производството на машината. На следващата година първия модел "Ремингтон" вече можел да се види по магазините. Въпреки че "Ремингтон" били купувани от интелигентни бизнесмени в началото, повечето от тях не виждали предимството от това да купят такава скъпа машина, със скорост само малко по-бърза от писането на ръка. 
До 1881, само 1 200 "Ремингтън"-и били продадени на година. Основен недостатък на по-старите машини била тяхната невероятно бавна скорост. Големи и малки букви били разположени на отделни клавиатури, което правело трудно преминаването от една клавиатура на друга многократно. Първата машина с двойна клавиатура е пусната на пазара през 1878. 10 години по-късно, конкурс по печатане се състои в Синсинати между господин Трауб, водещ представител на отделната клавиатурна система, и господин МакГърин, който се научил сам да печата на машината с двойна клавиатура. МакГърин спечелил конкурса и машината с отделни клавиатури станала музеен експонат.
Друг недостатък на по-ранните модели машини бил, че машинописецът не можел да види хартията докато не бъде извадена от машината.Скоро след това пазара станал свидетел на първата пишеща машина с видимо печатане. През 1898, Джордж Бърнард Шоу, станал първия драматург, който използва пишещата машина за реквизит в "Кандида". В края на 19ти век, Томас Едисън изгражда първата електрическа пишеща машина, способна да печата букви на движещата се ролка с хартия. Тази машина бива усъвършенствана от Джеймс Сматерс през 20ти век. Първата преносима пишеща машина е произведена през 1909. Стенограмната пишеща машина била изобретена през 1910, като можела да записва до 200 думи на минута. 
Най-бързата скорост на печатане, регистрирана някога е била постигната от Стена Паджунас на IBM Electric, с 216 думи на минута. Близо 50 години след това, IBM Corporation разработва Executive Electric, първата пишеща машина способна да подравнява текст и да разграничава параграфи. Тази машина предвиждала място за буквите според тяхната широчина, като по този начин отпечатвала по-спретната страница. През 60те години на 20ти век, IBM изобретили първата пишеща машина със сферичен тип носител. В настоящето, пишещите машини са способни да печатат на почти всеки език. Вариация на пишещата машина е и друг вид машина с кръгла клавиатура, пишеща музикални ноти, която може да отпечата 50 различни ноти и символи. Модерните им версии най-често са използвани от съдебните стенографи.  

1. Пишещите машини и компютрите днес използват същото разположение на клавишите.