Postcards | Esme and the laneway

January 10, 2014

Честита Нова година, мили приятели! 
Преди все така дълго подготвяния пост, посветен на отминалата 2013, който все още обмислям, реших да не губя повече време и да не ви карам да чакате, като вместо това "вмъкна" един още по-интересен пост преди него. (Чудя се как изобщо имах време и вдъхновение да си седна на дупето и да успея да пиша, при всичката лудница, която ми се случва тези дни, НО успях!) Става въпрос за дългоочакваната втора част от отдавна започнатата ми рубрика "Postcards" (на бълг. пощенски картички), в която Ви запознавам с интересни, креативни и вдъхновяващи блогъри/ще си позволя да кажа и други хора, за случаите, в които може да не са блог персони/ от цял свят и техните идеи, занимания и начин на мислене. Днес гост в Postcards, чак от далечен Мелбърн, Австралия е прекрасната Мариан!

Накратко, Мариан е авторката на vintage блога Esme and the laneway, в който тя разказва за приключенията си на австралийска земя, където се е преместила преди години, споделяйки идеи за интериор, грим, облекла, храна, пътувания. Най-важното за нея - обожава всичко що е винтидж, pin-up и old school - от грима, през дрехите, старите филми, дизайн, антики, аксесоари, книги, изобщо всичко, родено преди 60те...


1. Какво те вдъхновява?
Тези дни - стари филми. Напоследък гледам много noir филми (т.е. черно бели Холивудски криминални драми) от 1940-та и съм влюбена в костюмите и шапките! Нямам търпение да дойдат есента и зимата и да могат да се носят.


2. Как избра името на блога си през 2008? Защо "Esme and the laneway"?
Ахаха, името...! Знаех, че искам да има "and" в заглавието по някаква неясна причина, която дори не мога да си спомня сега. Мисля, че тогава си помислих, че звучи хубаво..?! "Esme" идва от книга за дебютантките през Втората световна война, която четях и го избрах, защото исках име, което да звучи старомодно. Можеше да бъде каквото и да е, но книгата определено ме накара да избера това! "Laneway" (на бълг. тесен път) идва от красив тесен калдъръмен път, до който живеех навремето и където правех повечето си снимки.


3. Никога не напускаш къщата без...?
Скучен отговор : ключове! Но бих добавила също червило и огледалце.


4. Дрехи втора ръка или дизайнерски такива? Защо?
Мога ли да кажа дизайнерски дрехи втора ръка? Защото за мен това би била идеалната среда! Всъщност не ме интересува особено откъде са дрехите, тоест какви етикети имат, просто харесвам красиви (и понякога странни) неща.


5. Като дете мечтаната ти работа беше...?
Дълго време нямах такава, но си спомням, че по едно време исках да стана парамедик. Всъщност си мисля, че тази професия би ми подхождала дори сега, някак си. Но не е било писано.


6. Кое смяташ за най-голямото приключение в живота си до сега?
Да пропътувам света, за да се преместя в Австралия!


7. Любимо нещо в дома ти?
Има няколко неща, които обичам и всъщност имат и сантиментална стойност за мен, макар да не съм много сантиментален човек, което ги прави още по-важни. Винтидж колелото ми Raleigh, което намерих преди години на един тесен път/уличка (видяхте ли!) близо до старата ми къща, с табела "Моля те вземи ме" върху него. И го взех. Накрая се оказа, че промени много неща за мен! Също обожавам двете декоративни огледала, които висят във всекидневната ми.


8. Ако можеше да пътуваш само до една дестинация, коя би била тя?
Да избера само една е тоооолкова трудно, но в момента бих искала да посетя Гърция с каменисти плажове, чисти морета и шнорхел.


9. Любима рецепта?
Твърде трудно е да избера една, но обичам италианските аромати през лятото.


10. Ако можеш да направиш една промяна в живота си, каква би била тя?
Да не съм алергична към котки!

Снимки: Esmeandthelaneway

READ IN ENGLISH BELOW