Пластова салата | Potato vegetable salad

May 10, 2014


В дъждовната събота реших да споделя една невероятно вкусна, здравословна и всъщност доста проста и свежа рецепта, идеална за уикедна, която всеки от вас може да приготви с продукти, които вече се намират в кухнята... А именно любимата ми пластова салата! 

Необходими продукти

- 500/600 грама картофи
- Колбас по избор / аз използвах пушено пилешко 
(ако искате вкусна вегетарианска салата не добавяйте месо)
- Моркови
- Кисели краставички
- 3 сварени яйца
- Кашкавал за поръсване
- Краве сирене
(по избор може да добавите и прясна моцарела)

За соса
- 1 кутийка майонеза
- 1 кофичка кисело мляко
- Сол, черен пипер и подправки на вкус

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и сваряват добре до леко-твърдо състояние. Не ги оставяйте да се преварят, трябва да останат леко твърди, за да могат после да се настържат по-лесно. (можете лесно да проверите дали са сварени като ги разрежете на половина или ги разчупите с вилица след известно време варене) В отделни съдове сваряваме целите моркови и отделно яйцата. Колбаса и киселите краставички се накълцват на дребно. Ако морковите са по-дребни, можете също да ги нарежете на лентички. След готовност настъргваме на едро ренде картофите, морковите ако са по-едри, яйцата, кашкавала и сиренето. Приготвяме соса като разбъркваме добре една кутийка майонеза с 3-4 с.л. кисело мляко и овкусяваме със сол, черен пипер и подправки на вкус.
На дъното на леко намаслена тава, недълбока форма, поднос или (най-добре) поставка за торта изсипваме настърганите картофи, отгоре ги поръсваме с яйцата, краставичките, колбаса, морковите, сиренето/моцарелата, като върху тях добавяме сол на вкус (можете да сложите повече сол, защото обикновено не е достатъчно), малко мащерка, чубрица и други подправки по желание, за по-богат вкус. Отгоре покриваме с млечния сос и редим още един пласт с картофи и останалите настъргани продукти с подправките. Поливаме обилно със сос между всеки пласт и редим, докато продуктите свършат; колкото повече сос, толкова по-добре, може да ви е необходимо да приготвите допълнително количество. Отгоре измазваме старателно салатата със соса като торта, докато се покрие цялата. Поръсваме с кашкавал и украсяваме с останалите парченца от продуктите. 

Без колбас салатата става напълно подходяща и за вегетарианци и също така здравословна и невероятно вкусна. Насладете се на приятния и свеж пролетен вкус на здравословното с чаша хубаво вино... 

АЗ... | TAG


Чудесен "таг", за който Мани ни светна... Нещо лично :) 
ПРАВЯ | каквото мога
ГОТВЯ | всичко (и с любов)
ПИЯ | смути
ЧЕТА | исторически данни и случки
ИСКАМ | да върша това, което обичам
ТЪРСЯ | нещо по-добро
СЛУШАМ | вътрешния си глас
ГУБЯ | времето си
ЗАШИВАМ | bookjamas
МЕЧТАЯ | да съм щастлива
СЕ  НАСЛАЖДАВАМ | на био продуктите и чистата храна
ЧАКАМ | приключението
ХАРЕСВАМ | малките неща
СЕ ЧУДЯ | на хората
ОБИЧАМ | да обичам
СЕ НАДЯВАМ | на вдъхновение
СЕ ВЪЗХИЩАВАМ | на успелите готвачи
СЕ НУЖДАЯ | от кураж и мотивация
ПОМИРИСВАМ | природата
НОСЯ | обици с кръстове и огърлица с галактика
СЛЕДВАМ | тези, които ме следват 
ЗАБЕЛЯЗВАМ | всичко
ЗНАМ | че струвам нещо
МИСЛЯ | че трябва да пиша още поезия 
СИ ОТБЕЛЯЗВАМ | списъци за пазаруване
ОТВАРЯМ | вратата на сърцето си 
СЕ УСМИХВАМ | заради Него
ЧУВСТВАМ | всяка емоция