Floating island | Île flottante

July 8, 2015

Здравейте, приятели! Средата на седмицата е, в офиса кипи усилена работа, навън врят 30 градусови жеги... Но чакайте, чакайте. Не е нужно да сме толкова черногледи, колкото и да мразим жегите и работата, можем поне за малко да си помечтаем докато дойде уикенда...
Представете си сега една спокойна и прохладна вечер някъде из Прованс - слънцето тъкмо залязва от небосвода, а вие се радвате на последните му кехлибарени лъчи, прокрадващи се около очите ви, чуват се само песните на щурчетата, докато изпъвате крака на удобно столче на някоя дървена веранда и всичко това изпълнено с аромата и неизбежната сладникава романтика на лавандуловите полета около вас и похапвате най-хубавия, студен, лек, нежен и пухкав десерт, който изпълва сетивата повече и от лавандуловите стръкчета пред очите ви... Ееех, знам, знам, почти неизпълнимо, но не и последната част. С гордост обявявам, че преди едва няколко месеца открих този перфектен десерт! (е, освен ако нямате непоносимост към лактоза или сте веган, или пък ако не обичате яйца и мляко, ама кой ги зачита тези работи изобщо, когато става въпрос за десерти, хаха???) Как толкова години съм живяла в заблуда, без да вкуся и да зная за тази чудна сладка симфония, която се топи в устата... Десерт, който предоставя на всички сетива многокомпонентни вкусове и усещания, а всъщност е толкова прост - бърз, лесен, евтин, ефектен! Идеален за впечатляване на гости, представям ви Плаващият остров... 






Необходими продукти

- Четири яйца
- 1 чаена чаша пудра или кристална захар
- 2 ванилови шушулки или 2 пакетчета ванилия на прах
- 2-3 чаени чаши прясно мляко
- Бучка краве масло
- Щипка сол

Начин на приготвяне

Внимателно отделяме белтъците от жълтъците, като гледаме при белтъците да не попадат жълтъци, за да се разбият лесно и безпроблемно. Разбиваме белтъците на сняг с помощта на миксер, заедно с щипка сол, след това постепенно със супена лъжица добавяме полвин чаена чаша захар (желателно е тя да е пудра захар, за да не "хрупа" в белтъците и да се стопи изцяло). След разбиването на всички белтъци на пухкав сняг ги оставяме в хладилника да почиват. Изсипваме прясното мляко в касеролата и изчакваме да кипне на по-висока температура. (Съвет: Наглеждайте млякото постоянно и много внимавайте млякото да не изкипи, загаря бързо, може да повреди котлона или да ви изгори много неприятно, а и после има много чистене, докато се махне от печката. Ако все пак видите, че пяната му се надига и има опасност да кипне, бързо поставете дълга дървена лъжица върху касеролата/тенджерата, така че да се подпре на единия и другия й край - това ще спре пяната, колкото и да е нарастнала, и ще предотврати изкипяване)