Закуска в Тифани за 23-ма!

August 11, 2012



Днес, най-случайно насред интернет страниците попаднах на една доста интересна статия, която реших да споделя с вас. Изглежда, че в широко познатия писателски свят е имало не един и двама чревоугодници, но можем ли да ги виним, че са изпитвали топли чувства към подправките, напитките и вкусната храна? Може би именно тя ги е вдъхновила за някой от най-добрите им бестселъри... И с риск да ви се преяде следващия път, когато четете любимата книга, ето 23-ма известни писателя, които са споделили любимите си кулинарни изкушения.
***

1. Владимир Набоков – яйца „а ла Набоков”. Тук няма нищо специално. Набоков е обичал рохки варени яйца, които да консумира в чаша с лъжица. Особеността е, че когато ги е варял, е изхвърлял всяко яйце, което се напука от врящата вода.

2. Ърнест Хемингуей – пъстърва на тиган. Както всички знаем, Папа е бил почитател на приключенията под открито небе. Много е харесвал пъстърва на тиган, която да пече върху каменни въглища. Добавял е бекон.

3. Елизабет Бишъп – „Брауни”. Елизабет Бишъп е жената, която прави популярни тези шоколадови кексчета с орехи в Бразилия. Сместа по неин вкус е била – 4 парчета черен шоколад, 4 яйца, половин чаша масло, 2 и половина чаши бяла захар, 1 чаша брашно, 2 чаени лъжици ванилия и 2 чаши смлени ядки.

4. Сидони-Габриел Колет – трюфели. Френската авторка много е обичала този тип бонбони. Предпочитала е да ги консумира с чаша шампанско.

5. Джонатан Францен – паста с къдраво зеле. „Това е добра храна за писател, който работи. Евтина, лесна за приготвяне, хубава на външен вид, елегантна, балансирана от към хранителни съставки, еротична, целомъдрена, вкусна. Първият път я ям гореща, а след това студена – за още две вечери и може би един обяд”, казва американският писател.

6. Салман Рушди – корма с агнешко. Макар да е живял дълги години в изгнание, а след това във Великобритания, Рушди не е забравил специалитета на майка си. Това е печено агнешко с корма – традиционно азиатско ястие с кисело мляко, кокосово мляко и къри.

7. Емили Дикинсън – кокосов кекс. Дикинсън е била отшелник – рядко е излизала от къщата си. Но много е обичала да пече сладкиши, с които да черпи съседските деца. Любимите й са били кексчета, които се правят с 1 чаша кокос, 2 чаши брашно, 1 чаша захар, половин чаша масло, половин чаша мляко, 2 яйца, половин чаена лъжица сода 1 чаена лъжица крем „Тартар”.

8. Уилям Т. Волман – еленско месо по традиционен канадски стил. Това означава много мазно, със сланина и желе.

9. Алън Гинсбърг – студен летен борш. Гинсбърг много е обичал супите. Студен борш му е била любима. Освен да я консумира, също я е приготвял добре.

10. Франсис Скот Фицджералд – пуешко. Самият автор на „Великият Гетсби” твърди, че в семейството му се съхраняват с поколения много рецепти за пуешко. Сред тях „Пуешки коктейл”, „Пуйка по френски”, „Пуйка и вода”, „Пуйка по монголски”, „Пуешки мус”, „Открадната пуйка”, „Пуйка с крем”.

11. Лорд Байрон – обожавал е оцет. Почти към всичко, което е консумирал, големият поет е прибавял оцет.

12. Даниъл Хандлър – моркови. Хандлър много обича пресни моркови. Обикновено ги слага на бюрото си и хрупа, докато работи.

13. Марсел Пруст – еспресо. Знаем, че това не е точно храна, но все пак. Няма по-голям почитател на еспресото от Пруст.

14. Джойс Мейнард – сладолед на клечка. Обича да го консумира на открито, докато чете любима книга.

15. Майкъл Полан – чай и бадеми. Човек като Полан трябва да разбира от храна, така че залагаме, че това е добра комбинация.

16. Уолт Уитман – стриди и месо. Нестандартен микс, но любим на автора на „Стръкчета трева”.

17. Мери Роуч – говеждо алангле с царевични ядки. Още един нестандартен избор.

18. Труман Капоти – ментов чай, кафе, шери, мартини. Това не е храна, но какво да очакваме от Капоти?

19. Джон Стайнбек – препечена филия и студено кафе. И задължително няколко петна от чашата на масата/бюрото.

20. Емили Дикинсън – хляб. Но не какъв да е. Нейният собствен, домашно печен хляб.

21. Гьоте – пуешко руло с аспержи и франкфуртски зелен сос.

22. Умберто Еко – „А аз съм “човек – хамбургер”, казва Еко. Обича и пица „Маргарита”, но любимата му е фарината – палачинка от нахут. „Това е моята храна, вкусът на моето детство”, споделя авторът на „Името на розата”.

23. Франц Кафка – мляко. Много е обичал да консумира чаша прясно мляко.

Източник : http://lira.bg

No comments :

Post a Comment