Пилешки пайове по Донна Хей | Chicken pies by Donna Hay

January 31, 2014


И докато в края на носталгичния януари повечето блогъри се заеха да изразяват чувства, емоции и мнения по житейски въпроси, аз продължавам с добрите стари... Рецепти! Ами обичам храна, какво да се прави, хаха. Преди седмица бях изпаднала в дълги размисли какво да сготвя и случайно се сетих, че точно миналия ден бях гледала поредния епизод "Fast, fresh, simple" с любимата ми Дона Хей по 24 Kitchen, където тя показа една наистина много бърза и лесна рецепта, която веднага се превърна в реалност и в моята кухня - пилешки пайове с бутер тесто. Несъмнено една от най-лесните и вкусни рецепти, които съм правила, няма нужда да споменавам, че пръсти се облизваха два дни подред, но ще Ви споделя чудесната рецепта на Дона.


Необходими продукти

- 1 купичка (около 500 гр) сварени наситнени пилешки гърди
- 1 и половина чаена чаша заквасена сметана /което е една голяма опаковка/
 - Настърганата кора на един лимон
- 1 супена лъжица дижонска горчица
- Няколко накълцани на ситно листа пресен босилек или 1-2 чаени лъжички сух /аз ползвах сух/
- Морска сол и черен пипер на вкус
- Пакет бутер тесто
- 1 яйце

Начин на приготвяне

Изсипваме пилешкото месо в голяма купа и го смесваме със сметаната, добавяме настърганата лимонова кора, дижонската горчица и подправките. Разбъркваме добре. Разгъваме бутер тестото и внимателно отрязваме големи парчета 15х10 см (15 дължина, 10 ширина) като не плъзгаме ножа по тестото, а го режем внимателно само с натискане на остър нож, за да може да се "разлисти" добре после. За покриване изрязваме по същия начин малко по-голямо парче (около 18 см х 12 см), за да покрие добре плънката и тя да не излиза. Слагаме 1-2 супени лъжици от плънката в средата на тестото и покриваме с по-голямото парче, (ако тестото е твърде меко и трудно се работи с него го сложете за няколко минути във фризера/хладилника, за да стегне отново) след което много внимателно притискаме само с пръсти около плънката (не по краищата на тестото!) навътре "запечатвайки" я, за да не излиза. Краищата на тестото трябва да останат недокоснати, за да се "разлистят" и да станат бухнали. Накрая намазваме само отгоре с разбито яйце, като отново внимаваме то да не попадне върху краищата на тестото, за да не ги запечата. Готвим във фурна загрята на 180 градуса за около 25-30 мин, докато хванат приятен златист загар. Накрая пайовете излизат топли, пухкави и бухнали от фурната... Както и невероятно вкусни! 

6 comments :

  1. Аз също мога да се похваля с напредването си в кулинарията. Имам рядката възможност да готвя, но обожавам да го правя и ми се получава много добре. Последният път направих пълнени чушки, нищо особено по принцип, но е истинскопудоволствие, котато някой с удоволствие се нахвърли върху храната, която си приготвил.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Браво, това е чудесно :) Наистина си е истинско удоволствие хората да оценят труда и желанието ти ! :3

      Delete
  2. Изглежда чудесно и наистина лесно.Ще следя с интерес за други лесни и бързи рецепти :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. А е и много вкусно! Радвам се, Веси ^^

      Delete
  3. Ох, много прекрасно изглежда тази рецепта!
    Ще я пробвам някой ден! <3

    ReplyDelete