Femininity to the touch | TAG

May 8, 2015

Фотограф: Мустафа Мехмедов

"Много неща ме трогваха: обувките на жените под леглото; някоя фиба, забравена на шкафчето; начинът, по който казваха „Отивам да пишкам”; ластичетата за коса; разходката с тях по булеварда в един и половина следобед - когато бяхме просто двама души, които вървят заедно; дългите вечери, в които пиехме, пушехме и си говорехме; караниците; мисълта за самоубийство; да се храним заедно и да се чувстваме добре; шегите и смехът, който се появяваше от никъде; чувството за чудеса във въздуха; да седим заедно в паркирана кола; да си говорим за бившите си любовници в три сутринта; тя да ти каже, че хъркаш, ти да я чуеш как хърка; майките, дъщерите, синовете, котките и кучетата; понякога смъртта, понякога разводът, но винаги докрай; да четеш вестник сам в някой бар и да ти прилошее, защото тя вече е омъжена за някой зъболекар с коефициент на интелигентност 95 и живее в предградията; хиподрумите, парковете и пикниците; дори затворите; нейните тъпи приятели и твоите тъпи приятели; твоето пиене и нейното танцуване; твоето флиртуване и нейното флиртуване; нейните хапчета, твоите изневери и нейните изневери; това, че спите заедно..."


- Чарлз Буковски, "Жени"

В началото на годината и по-точно януари бе месецът, който постави нещо като женското начало на куп вдъхновяващи и силни постове в българската блогосфера на тема женственост. В него се включиха Пири, Мани, Поли, Ивана, Петя и кой ли още не... Бях предизвикана от многото изказани мнения, вдъхновена от думите им и поканена лично от Веси от The Girl who invented the romance да се включа предизвикателството и да изкажа своята гледна точка, събрана в трите най-интересни глави на "книгата Жена". И макар мнението ми до голяма степен да се препокриваше с това на момичетата, все пак реших да го споделя. Но без да се оправдавам, се случи така, че точно тогава блогът беше затворен, в ремонт, сменяше дизайн и име иии малко по-малко този таг избледня и остана назад във времето и черновите в главата ми, но никога не съм се отказвала да го пиша. И ето ме сега - три-четири месеца по-късно, както винаги закъсняла за нещо, но имах достатъчно време да премисля и синтезирам всички свои мисли и чувства по повод "женското начало" във всяка от нас и съм готова да го споделя. А какво е женствеността всъщност?

Женствената жена е...

1. Независима, неприкосновена, самостоятелна

Напоследък за съжаление забелязвам все по-малко такива жени около себе си (и не само). Къде останаха силните жени и момичета? Тези, които желаят да бъдат самостоятелни и независими от никой и наистина правят всичко възможно да го постигнат? Синдромът "не работя, защото е по-лесно и не искам" стана много често срещано явление... Или вече е много по-лесно да се разчита на мама, татко, гаджето, дори съпруга? Лично аз не бих се чувствала комфортно в подобна зависима ситуация и се учудвам на колко много жени всъщност изобщо не им пречи. Никога не съм мислила така и ми е жал да виждам хора от 20 до дори 40 годишна възраст, които едва ли не се гордеят с това, че са безработни и зависими от някого или дори незаинтересовани по въпроса, защото е много по-лесно мъжа ти да ти купи iPhone. От друга страна все още виждам надеждата в лицето на една жена, която се радвам да нарека своя приятелка... Един невероятно силен и борбен човек, който работеше три лета подред, преди да навърши пълнолетие, за да издържа болната си майка и да се грижи за цялата къща сам. Човек, който впоследствие приеха в добър университет и замина да живее в много голям град, в какъвто никога не е живяла, не познава и където няма на кого да разчита, но ето че само за седмица си намери изключително трудна и изтощителна работа, която работи още две години, паралелно с втора работа, за да плаща съвсем сама квартирата си, образованието си и ежедневните нужди в скъп град, докато след години тежък труд не се издига до много по-добра позиция, която й носи удовлетворение. Тя е борбена, независима, горда и силна, а е едва на 21 години. И се радвам, че я познавам, защото винаги ми е била нещо като пример в тази насока. Аз харесвам такива жени и искам да бъда една от тях. Една истински женствена жена трябва да може, да иска и да знае как да бъде напълно независима от когото и да било, силна и борбена, когато се налага да постигне нещо голямо сама. Защото е прекрасно да отидеш в магазина, да се влюбиш в чифт обувки и да извадиш веднага парите, които си изкарала със собствен труд и усилия, вместо кредитната карта на мама и татко или на съпруга си. ...И няма нищо по-удовлетворяващо от това сама да си извоювала собствената си свобода.

2. Влюбена, желана, МАЙКА

Няма две мнения по въпроса, че това е корена на женствеността и се крие в самата й сърцевина. Една жена за мен е 200 % жена, когато е поне едно от тези три неща. Няма по-приятно, красиво и окриляващо чувство за женската душа от това да бъде влюбена и желана. За женствеността пеперудите в стомаха и малките жестове са разковничето към това да я карат да цъфти в мига, в който биват дадени или оценени от любим човек. Да се чувстваш красива, безкрайно уверена в себе си, привлекателна, желана - това са нещата, които те променят като жена. Да бъдеш уверена в това, че си прекрасна точно каквато си, че си ослепителна без грим, без дрехи, без да си модел на Victoria's secret или че някой те смята за най-красива, когато разкриеш изцяло себе си пред него и останеш напълно уязвима, обезоръжена и неприкрита от някакви предразсъдъци е нещо, което лекува. Нещо, което променя и заличава белезите от предишни насмешки, обиди и неуверености, които други са насадили в главата ти. Някой да те вижда напълно перфектна такава, каквато си - независимо дали имаш стрии, косъм, някое друго килце или родилен белег, някой, който поглежда през теб и вижда човека отвътре, жената, за която мечтае, която е съвсем необикновена и истинска, въпреки недостатъците й, това е вдъхновяващо. Това да бъдеш желана значи да бъдеш променена, уверена, да осъзнаеш сама, че си красива и заслужаваш да бъдеш обичана и от себе си. И го казвам от собствен опит, няма по-хубаво нещо на света от това. Момичета, намерете човек, който да ви обича с всичко ваше. Който да ви обича не въпреки, а заради всичко, което сте и тогава ще разцъфнете като цвете, обещавам ви. Той няма да ви кара да се срамувате от нищо свое. ...А когато този човек пожелае да бъдете майка на детето му, какво по-женствено и прекрасно от това. Да бъдеш майка не те прави жена, но те прави именно женствена. Според мен няма нещо по-съкровено от това да се грижиш за едно малко човече, което си дарила на света или на което си подарила света, който е нямало до сега, с изключителна сила и любов и да се наречеш майка.


3. Човек със свое собствено хоби

Може да звучи странно, но за мен хобито е нещо, което те кара да се чувстваш жена. "Всеки мъж трябва да си има хоби." казва баща ми, но същото важи и за всяка жена. За мен това хоби, колкото и тривиално да звучи, е именно готвенето. Не говоря за готварството като някакво скучно задължително занимание за всяка средностатистическа домакиня, а за готварството като изкуство, вдъхновение, свобода да изразяваш себе си и да създаваш нещо за удоволствие, а не като задължение. Хобито трябва да е именно това и да те кара да се чувстваш прекрасно в кожата си. Не става въпрос само за типично женските занимания като готвенето, шопинга, лакирането на нокти в женска компания, нито сладките приказки на чаша вино... Става въпрос за всички онези чисто "наши" женски шантави неща, която всяка една от нас тайничко или не, обича да прави, за да изрази себе си - за рисуването, изкуството, правенето на музика, декупажа, квилинга, карвинга, плетенето, играенето на видео игри, ходенето по колан, йогата, уеб дизайна и кодинга, създаването на нещо с ръцете си, бордовите игри, правенето на картички, бойните изкуства, шиенето на дрехи, а защо не и интериорния дизайн и всички онези красиви предмети, които купи вчера, за да декорираш дома си по свой начин? Говря за малките странности и блазнещи душата хобита, която всяка една от нас има и която всяка една от нас обича и й позволяват да бъде себе си, независимо колко е женствено да играеш видео игри или да си падаш по мъжки спортове :)

Ще се радвам да изкажете мнение по темата в коментарите по-долу, приятели. 

4 comments :

  1. Много хубав пост, съгласна съм с нещата, които си казала. А цитатът ме грабна и мисля да прочета книгата.

    И аз преди време мислех да пиша по темата за женсвеността, но поех в друга посока и драснах размисли за женствеността в сферата на програмирането..

    ReplyDelete
  2. Прекрасен пост Преси! Идеално и вдъхновяващо четиво за събота сутрин <3 Абсолютно съм съгласна с всяка твоя дума, а цитата от Буковски, само ми припомня, че трябва най-накрая да седна и да прочета книгата, а не да си стои започната до някъде. :))

    ReplyDelete
  3. И в моя списък е тази книга! <3

    ReplyDelete
  4. Ами то при мен не е хоби, а начин на живот хаха :D

    ReplyDelete