Мини кекс | Tiny cake

August 2, 2012

Четвъртък следобед е идеален ден за правене на сладкиши, особено ако имате климатик... :) Такива като мен, които не се оставят жегата навън да ги пребори в кухнята (и които разбира се имат климатик, хаха) готвят непрестанно! Ето затова се отбивам тук да споделя простата рецепта за първия мини кекс, който направих (и ми се получи). Вкуса и аромата са същите като на добрия стар бабин кекс с какао, просто количествата са малки и затова се получи малък... Ако все пак желаете „стандартен размер” кекс ;д просто увеличете количествата двойно и дерзайте в кухнята!

Забележка : Ако дори при първия си опит не готвите с поне малко любов, няма да се получи нещо вкусно, I’m afraid.
Забележка 2 : За тези от вас, които са нови в готварството и не знаят или не се оправят с количествата - 1/2 е по-малко от половината (тоест около два пръста от чашата), количеството на брашното е две чаши и още 1/2. Няма какво да се срамуваме, нали се учим!


Необходими продукти

 - 3 яйца / за стандартен кекс сложете 6 яйца и т.н.
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 2 1/2 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.ч. олио
- 1 баклувер
- 2 ванилии
- 1 с.л. какао

Начин на приготвяне

Разбивате яйцата със захарта с помощта на миксер. Прибавяте последователно олиото и млякото. Брашното смесвате с баклувера и две ванилии и прибавяте малко по малко към сместа, като бъркате на ниска степен.
Изспипвате 2/3 от сместа в намаслена и набрашнена форма за кекс. Отгоре изсипвате останалата смес в която сте разтворили 1 с.л. какао. С въртеливи движения на лъжицата разбърквате.Отгоре може да посипете с парченца орехи.
Пече се 40 - 45 минути на 180 – 200 градуса. Първите 30 минути се пече само отдолу, а в последните 10 – 15 мин се включва отгоре и отдолу. (Всяка фурна е различна разбира се, аз пекох на 180 градуса през цялото време и проверявах два пъти дали е опечен от вътре, затова най-добре проверявайте дали не е все още суров преди да извадите.) Оставя се да изстине добре и се обръща рязко върху плоска чиния, отделя се с потупвания по формата и бавни движения, за да няма опастност да се счупи. Поръсва се с пудра захар и се аранжира по желание. 

No comments :

Post a Comment