Гуакамоле | Guacamole

December 25, 2013

Защо тази година да не добавим няколко чуждестранни и невероятно вкусни ястия към традиционната ни празнична трапеза? Аз гласувам "за" и ви предлагам една супер бърза, лесна и много вкусна рецепта за мексиканското Гуакамоле, което става както за салата или разядка, така и за чудесно мезе с алкохол (особено ако е текила, хаха)! Лично аз си облизах пръстите и не можах да се наситя на това прекрасно солено-кисело предястие... :)


Необходими продукти

- 1 или 2 броя едро узряло авокадо
- 1 по-голям домат
- 2-3 скилидки чесън
- 2 малки (или една голяма) глави лук
- Сокът на половин лимон

Начин на приготвяне

Авокадото трябва да е добре узряло, затова ако сте го държали в хладилник до сега е добре да го извадите на стайна температура за 1-2 дни, докато омекне леко. След това го обелваме заедно с домата, нарязваме ги на парченца и ги омачкваме добре с помощта на надупчен уред за картофено пюре или вилица, докато се получи хомогенна смес. Към тях добавяме наситно нарязаните чесън и лук, сокът на половин лимон, разбъркваме добре и посоляваме на вкус. Ако харесвате люто може да добавите няколко капки лют сос или люти чушки/пипер.
Нашето вкусно Гуакамоле е готово! По традиция разядката се яде с мексиканския триъгълен чипс Тортила, който можете да намерите във всеки супер маркет, но може също така да се консумира с обикновен чипс или препечен хляб. 

4 comments :

  1. O_O Задължителна ще се пробва... ако остане място в стомаха. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ее, няма как, все малко място ще остане, то не е тежка храна... Определено си заслужава, аз мога и само така да го ям. Има страхотен солено-кисел вкус и авокадото, ммм

      Delete
  2. 2те седмици преди да си дойда в БГ менюто ми се състоеше от гуакамоле за обяд и гуакамоле за вечеря! Били сме на една вълна. Утехата ми беше, че все пак е авокадо.. колко калории да има в него (не броим тортила чипса :D)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ама какви калории, това е изцяло здравословно, само зеленчуци... :D Невероятно е, обичам комбинации от вкусове!

      Delete