Подаръци, които да НЕ подаряваме | Част 1

December 18, 2017



Няма начин да не сте гледали Джим Кери във филма „Как Гринч открадна Коледа“… 


Сещате ли се за онова сбръчкано, космато зелено чудовище Гринч, което искрено мразеше Коледа и се опитваше с всячески пъклени планове да я съсипе, разплаквайки всички деца в Хувил? Е, този пост няма да е посветен на това колко е комерсиална Коледа, защото не е така… Въпреки Гринч настроението в горните редове, аз все още както всяко малко дете, харесвам Коледа и всичко свързано с нея, от снега, елхата и светлините чак до зелевите сърми, хаха 😁 Естествено, както всяка година, блог пространството е залято с подаръчни списъци, гайдове, спонсорирани постове и какви ли не идеи какво да подарим на любимия човек, роднините, та чак до кучето. Аз обаче, досущ в духа на зеленото чудовище, реших да Ви представя своя Anti-Gift Guide лист или с други думи какво да НЕ подаряваме и тази Коледа на близките си… И за да не е твърде хейтърско, на всеки анти-подарък, ще представям и по един интересен, с който да го заместим и да зарадваме всички в списъка на послушните тази година.

Бележка: Това е хумористичен пост, изграден през годините от личен опит и свързан с подаръци, които твърде често съм получавала и не обичам да получавам отново и отново. Нека „списъка“ не се приема на сериозно, всеки има право да подари каквото иска и каквото позволяват възможностите му, а всеки получаващ подаръци се радва на различни неща от прости, до големи, от евтини до по-скъпи. В крайна сметка, както казват, важен е жестът!

1. Чаши


№ 1 в моят списък си остават чашите. Всички мои приятели знаят (от горчив опит) колко ги обичам, защото поне веднъж всеки от тях ми е подарявал по една чаша и често се шегуваме как вече нямам място да ги събирам и бягам от тях като дявол от тамян.

Не ме разбирайте погрешно, има наистина страхотни и супер яки тематични чаши, но аз наистина нямам никакво място, тъй като на всеки рожден ден, Коледа, събитие, ми подаряват по някоя чаша и вече имам над 35 бройки! Всички са абсолютно различни като форми, цветове, големина и вид, в което няма нищо лошо, ако един ден се изнеса в свой апартамент и има къде да ги побирам, но за сега, колкото и да обичам топли напитки, реално използвам само три чаши. Едва ли има човек, който всеки ден използва различна чаша и останалите просто са обречени да прашасват някъде в скрина...


ВМЕСТО ТОВА: Термо чаша обектив

Единствената чаша, която наистина ползвам всекидневно и мъкна навсякъде с мен от България до чужбина. Лесно се побира в чантата, не се разлива, затваря се херметически, позволява да нося напитки навсякъде (носила съм в нея дори мюсли с мляко) и заради изключително достоверния си вид на китов обектив на Canon, е страхотен conversation-starter! Благодарение на нея съм се запознала с много хора, на които е направила интересно впечатление, освен това е перфектния подарък за професионалисти или любители фотографи. Може да откриете всякакви форми, видове, големини и марки обективи в интернет. 


Нямам такава джаджа, но бих се радвала страшно един ден да имам (за своите 35 чаши 😁). Основната ѝ функция е да запазва кафето, млякото, чаят ви и т.н топли през целия ден! Загрява до 60 градуса и е подходяща за употреба с чаши от керамика, метал и дори термоустойчиво стъкло. Има бутон за включване и изключване и само трябва да я пъхнете в USB порта на лаптопа си, което превръща пийването на кафе пред компютъра сутрин в приятно занимание и е винаги топло. А не знам за Вас, но най-омразното нещо на света ми е да си направя кафе и след 10 минути то да е студено и да трябва да го топля в микровълнова… Бонус е страхотния дизайн на бисквитка. 

2. Сувенири


Да уточним, аз харесвам сувенири. Но освен ако не е нещо супер специално, сантиментално, донесено от някоя екзотична дестинация… И все пак, то просто ще стои безполезно върху етажерката и ще събира прах. Няма какво да се лъжем, имам сувенири от цял свят, но освен да ги почиствам постоянно от праха, не им обръщам чаак толкова голямо внимание всеки ден. Лично аз обичам функционални подаръци, които ще могат да се използват повече от веднъж. 


Като ще стои, нека поне изпълнява някаква функция! Освен това е малка и много лесно се побира във всяка дамска и мъжка чанта. Мое лично мини проучване показва, че почти всички, които познавам – от приятели, през колеги до бизнесмени, имат огромна нужда от една такава джаджа, защото редовно нямат батерия на телефона в много важен момент, а се намират извън вкъщи или няма как да го заредят. Аз самата имам батерия на марката A+ (Емаг) вече две години и ми е помагала изключително много в чужбина, на гари, летища, в автобуси и влакове, където съм нямала достъп до електричество, както и в университета или при ангажименти извън офиса. С едно натискане на копчето успявам да заредя телефона си безотказно до 4 пъти, без да презареждам батерията. Има много марки, от които да избирате, като хубави мога да посоча A+, Asus, Hoox, както и различни ценови класове, които варират от 25 до над 100 лв. Силно Ви съветвам да подарите батерия от минимум 10.000 mAh и нагоре, за да може да зареди телефона поне 4 пъти без да се налага презареждане. 


3. Самобръсначка / потник / бельо


От незапомнени времена, всяка година, една майка подарява на един баща самобръсначка и долен потник, а той негодува, че не е могла да измисли по-оригинален подарък. Същото се отнася за гадже, сестра или майка, която ги връчва на сина си. „Защото ножчетата се изхабяват“ е перфектното оправдание за избора на този иначе скучен подарък... Списъка ми с подаръци, подходящи за мъже, е безкраен, но ще изброя поне два малко по-оригинални, които да заместят тези.
  

ВМЕСТО ТОВА: Продукти за поддържане на брада

Почти не познавам човек, който да не знае за продуктите на страхотния български бранд BradaBrat, където двама брадати професионалисти се грижат за създаването на уникални продукти за пленяващо мъжко излъчване! Честно казано, дори като жена, тайничко съм си мечтала да имам брада, за да пробвам страхотните им масла и най-вече черния сапун 😂 Всичко от техния професионален магазин и излязло изпод техните ръце, ми се струва с перфектно подбрани съставки и грижа към клиента и дизайна на продуктите. Вярвам, че за всеки мъж това би бил един страхотен и дори професионално подбран подарък, който да погали сетивата и да допринесе за безупречен външен вид.

Ако все пак продуктите на BradaBrat надвишават празничния Ви бюджет, Балеа предлагат доста бюджетна гама от продукти за брада във всеки ДМ магазин! /на мъжкия щанд/


Може би нямате представа колко практично е да си имате приспособление за наливане на вино, например. Като притежател на такова, ще Ви уверя, че е незаменимо. Просто завинтвате малкото чучурче на гърлото на бутилката и вече няма оцапани етикети, разлети бутилки и капки червено вино навсякъде. Друго страхотно приспособление е металния охладител за вино, който се поставя за една нощ във фризер и веднага охлажда топли питиета, щом се постави в бутилката. Изключително оригинален подарък са също така постоянните тапи или т.нар. запушалки за бутилки, които слагате в бутилката, ако не сте я изпили до край, за да запази питието аромата и вкуса си. Може да заложите също така на закачливите формички за лед под формата на черепи, мозъци и други фигури или охлаждащи се дървени кубчета за питиета като бърбън и уиски. 

ВМЕСТО ТОВА: Bloothooth тонколонка

За по-младата част от Вашите приятели и роднини няма да сбъркате, ако я изберете. Нашумяха изключително много през 2017-та и има защо. Преносимите тонколони вадят страхотен звук, свързват се лесно безжично с всеки телефон и имат безброй други екстри като вградени LED светлини и бутони. Леки са и могат да се носят навсякъде – на гости в приятели, в планината и дори на плажа.

4. Пуловери с коледни мотиви 


Като цяло, пуловерите с коледни мотиви са сладурски. Но ако всяка година поне трима човека ми подарят такъв с еленчета, Дядо Коледовци, шейнички и снежинки, наистина няма да имам място за тях. Подобни дрехи са много задължаващи, тъй като първо не могат да се комбинират с почти нищо, второ не пасват на всеки стил, трето, могат да се носят само в зимния сезон, а и не биха се харесали на всеки, поради леко детинския си характер. Избягвам да купувам дрехи или да искам дрехи като подарък, защото дори най-близките ми приятели много трудно могат да улучат вкуса и размера ми, а във всяка верига размерите варират и докато в една нося M, в друга съм XS.



ВМЕСТО ТОВА: Аксесоар, който е versatile (от англ. подходящ за различни цели)

Той може да се съчетава с  много неща, дори от капсулен гардероб, защото е класически. Тази година например мерино или одеяло шаловете и баретите са супер популярни и модерни. Изберете шал от мерино вълна, който ще топли много и ще изпъква чудесно като свеж акцент в облеклото – уникални плетени дизайни и цветове с високо качество предлага българската марка Wanderlust Bags! Друга добра идея е комплект от колани, от H&M например са на цена до 20 лв. Имат голям избор от модели, размери и могат да бъдат в комплекти от 5, които да се носят с всякакви дрехи. 





5. Книга


Все още има хора, които четат много. Обожават допира до пожълтелите страници, мириса на хартия, цветовете на току що отпечатана книга подлудяват зрителните им нерви. Стоят неуморно до 3 часа нощ след нощ, само за да разберат как ще завърши поредната история, която ги е завладяла… Проблемът тук е друг: много трудно можете да улучите точната книга, която ще хареса на един човек, дори самите вие да сте я чели. И в случай, че той изрично не Ви е споделил, че иска ТОЧНО тази книга, Ви съветвам да не импровизирате, защото риска от провал е голям.


За хората с по-голям бюджет, разбира се. Познавам някои хора, които биха продали душата си за един такъв подарък, хаха. Четеца притежава тъч скрийн, LED диоди против умора на очите, поддържа кирилица и латиница, разполага с речник и Wi-Fi връзка и може да побере в себе си близо 3000 книги, които да четете без нощна лампа. Цената е над 200 лв. Наистина страхотен подарък за любители на книгите, който остава задълго! 

ВМЕСТО ТОВА: Ваучер за книги

Ако все пак сте си определили по-малък бюджет, няма нищо лошо в това да заложите на добрия стар хартиен носител. Изберете ваучер за книги от голяма книжарница с богат избор. Хубавото при ваучерите е, че варират от 20 до над 50 лв и така притежателят им може да избере повече от една книга по свой вкус и да ѝ се наслади наистина.

Следва продължение...

Дисклеймър: Този пост не е спонсориран по никакъв начин. Марките и сайтовете в линковете са подбирани на случаен принцип, лично от мен. Мнението за продуктите и предложенията за подаръци е изцяло мое. 

1 comment :

  1. Right here is the perfect site for anybody who wants to find
    out about this topic. You know so much its almost tough to argue with you (not that
    I personally will need to…HaHa). You definitely put a fresh
    spin on a topic that has been discussed for ages. Excellent stuff,
    just excellent!

    ReplyDelete