Подаръци, които да НЕ подаряваме | Част 2

December 21, 2017



Тази година е време за един малко по-различен списък с подаръци. И вие ли получавате едно и също всяка Коледа?

 

6. Готварски приспособления – купи, бъркалки, тави


Ако сте живели по времето на комунизма със сигурност все още ви се струва като идеален подарък. Няма нищо лошо в подаряването на най-обикновени кухненски приспособления, но те сякаш тихичко нашепват „Ти си домакиня, затова си стой в кухнята, където ти е мястото“. Нека бъдем честни, дори най-запалените гастрономи не обичат да стоят по цял ден в кухнята, нито мислят тавите и комплектите с керамични ножове за някакъв страаашно оригинален подарък.


ВМЕСТО ТОВА: "Претенциозен" подарък 

Може да подберете наистина по-претенциозен подарък, който иначе трудно се намира, като професионален сладкарски пош, рингове за оформяне на ястия, симпатични текстилни принадлежности или украси за маса, масивни хаванчета, пръстени за салфетки или наистина стилни ръчно рисувани чинии от вериги като IKEA, Метро, Jysk, H&M Home или Vivre. По-луксозен вариант е наистина уникален сервиз от сребро или друг благороден метал, който ще познаете по тежестта на посудата.  
Ако все пак искате да покажете на любимата жена, че мястото ѝ не е само в кухнята, запазете вечер в добър ресторант с приятна кухня и просто ѝ подарете една семейна вечеря с вкусна храна. Няма нищо по-хубаво, приятно и запомнящо се от това да излезеш от кухнята и една вечер някой да готви за теб самия!

ВМЕСТО ТОВА: Еко кутия за храна

За чревоугодниците, които обичат повече да ядат, отколкото да се вихрят в кухнята, предлагам два практични варианта на кутии за храна. Подобен подарък е добър повод да се замислим за храненето и да направим крачка напред към грижата за себе си и своето тяло. Лично аз бих избрала Екологичната кутия за храна GUSH, тъй като е лека и компактна за носене, от неръждаема стомана е (тоест не замърсява природата, защото се ползва многократно) и е подходяща за деца и възрастни. Друг страхотен вариант е електрическата кутия за претопляне на храна. В нея може да се носи както суха, така и течна храна и чрез включване в контакта или колата, да бъде затоплена по всяко време, като метода на затопляне е по-безопасен от микровълновата. Топла домашна храна навсякъде и грижа за природата - не е ли просто страхотно? 

7. Парфюм или сапун/дезодорант


С парфюма е като с книгата. Много трудно, дори невъзможно е, да улучиш аромат, който да се хареса на човека. Друг фактор е, че всеки парфюм стои различно на всяка кожа и дори върху вас да стои прекрасно, върху приятел може да ухае на кисело. Още по-неприятно е, когато ми подарят очевидно евтин парфюм с неизвестна марка, закупен от супермаркет, който просто нямам избор, освен да изпръскам в коридора като ароматизатор за стая... Просто не подарявайте евтини парфюми, ок? Да подариш сапун или дезодорант не е проява на много добър вкус, най-малкото защото това са продукти за лична хигиена и всеки човек си ги купува сам всеки месец. (освен тези в градския транспорт 😅)

ВМЕСТО ТОВА: Ваучер за дрогерия

Може пък човекът просто да не обича парфюми. Заложете на голяма дрогерия като ДМ с най-разнообразни марки и продукти, така той може спокойно да си избере всичко от козметичната гама, а има и безброй парфюми в различен ценови клас. Също така продукти за лична хигиена, аксесоари, декоративна и бяла козметика, дори храна. Можете да заложите на дрогерии Лили, Ивис, Елитис и подобни, в които има ваучери на различна стойност.  

8. Традиционни бижута


За мен честно казано са скучни. Може би защото не нося бижута често, но трябва да е нещо наистина по-оригинално от сребърна верижка със снежинка или гривна с тънка плетка и висулка, за да ме грабне и да го нося ежедневно. Препоръчвам да купувате бижута само от благородни метали, поради големия риск от алергии, но все пак малко хора могат да си позволят злато, платина, бяло или розово злато и т.н. и избират само сребро.


ВМЕСТО ТОВА: Наистина оригинални бижута

Тук говоря за ръчно правени бижута от кожа, камъни или дървесни материали и благородни метали. Наистина съм влюбена в творенията на Катерина Сербезова (Serendipity) и Вяра Ценева (Vyara Tzeneva jewellery) - уникални със своя дизайн и изящност. Със сигурност има и още страхотни творци. Какво по-хубаво от това да подкрепяш местни производители, техния талант и креативност, и да подариш нещо лично и оригинално, в което са вложени труд, време и много любов? 

 

 

  

9. Пижама / чорапогащник / ръкавици


Когато бях дете направо се изприщвах при думите на майка ми, че за Коледа ще ми подари пижама. Честно казано и до днес това ме ужасява сериозно. Самата идея някой да чака цяла година, за да може точно на Коледа да ми подари нещо като ръкавици или чорапогащник, е все едно да получа въглени в чорапа. Да, имала съм нужда от пижама или чорапогащник, но не е нужно да се чака цяла година, за да ги получа чак на Коледа, вместо интересен подарък. Мога да си купя и сама, преди празниците.

ВМЕСТО ТОВА: Пухкаво/Мерино одеяло 

Това е наистина страхотен подарък, особено за домошари като мен. Кой не би се влюбил в едно топло, меко, пухкаво одеяло? Има всякакви размери, шарки, материи и видове, като лично аз откривам разнообразие във вериги като Jysk и Лидъл. Цените са до 25 лв. Най-хубавото е, че са сгънати и увити с голяма панделка като подарък, така че можете да си спестите дори опаковането им. Ако разполагате с повече финанси, може да се спрете на супер популярните тази година мерино одеяла, например Hygge Knits. Огромни и меки, ръчно направени от мериносова вълна, което означава, че топлят много и на практика, ако се грижите за тях според етикета, остават за цял живот.

 10. Чехли


Мога да си спомня не една и две Коледи, в които съм получавала зле изработени домашни чехли от евтини китайски материали. Въобще всякакви Puma реплики между джапанки и пухчета или пера не са най-оригиналния подарък и се поддържат трудно при пране, ако не са по-скъпи/качествени.


ВМЕСТО ТОВА: Качествени чорапи 

Pirin Hill. Наистина висококачествени чорапи, произведени в България, чиито дизайни биха зарадвали и най-върлия противник на чорапа като коледен подарък! Имат модели от 4 до 40 лв. Марката предлага огромно разнообразие от десени и удобни, проветриви материи като памук, бамбук, памук Cotton Rich и дори топла мерино вълна (едни от най-добрите материи в текстила). Най-хубавото е, че имат и опция „Socks in box“, която позволява да поръчате от 3 до 7 различни вида чорапи, опаковани в подаръчна кутия. Чорапи за всеки ден от седмицата – защо не?






БОНУС: 11. Плюшени играчки


Разбира се, ако детето е над 14 години. И над 20. И над 40. Като цяло, плюшките са мили, но за малки деца. Събират ужасно много прах и акари и лесно развиват алергии, а и както казва една моя приятелка „Това е толкова детинско“… Ако вкъщи имате над 15, значи имате проблем. 


Помните ли малките цветни тефтерчета с шарени лепенки и миришещи листчета, които имахме като деца? Днес все по-голяма популярност набират красивите тефтери и органайзери. И са наистина практични за всеки зает човек в забързаното ежедневие. Колкото по-богат е органайзерът, толкова по-добре. Добре е да притежава седмичен и годишен календар за поне две години, място за важни задачи и списъци за пазар, бележки, както и полета за контакти. Бонус са позитивни мисли и цели, спешни номера, национални празници и други. Моят съвет е органайзерът да е малък и лек, за да се побира лесно в чанта или раница. Можете да откриете такива както от високия ценови клас като Filofax, Kikki K planners, Webster’s Pages, както и обикновени, но подробни, като моят от Лидъл на скромната цена от 8 лв.


В крайна сметка най-хубавите подаръци са преживяните! Зарадвайте любимите си хора с билети за театър, балет или кино. Създайте уют у дома с красиви Коледни светлини, бутилка вино и запечатайте всеки мил спомен с ефектна дъска за снимки. Подарете качествен Гайо шоколад или Благотворителен календар и помогнете на някой, който може би има нужда точно от вас 🎁


Дисклеймър: Този пост не е спонсориран по никакъв начин. Марките и сайтовете в линковете са подбирани на случаен принцип, лично от мен. Мнението за продуктите и предложенията за подаръци е изцяло мое.

2 comments :

  1. Обичам да подарявам чорапи, шарени и шантави :D И също така чай. Относно книжните подаръци - подвързия за книга от плат е нещо полезно и трудно човек може да сбърка.

    ReplyDelete
    Replies
    1. И аз така, Мони! Пижамките за книги са страхотен подарък, преди ги правех ръчно, много са идейни :)

      Delete