Wanderlust bags | WOOL love story

March 29, 2018

 


С първия слънчев ден и настъпването на пролетта, е време да изпратим зимата най-сетне.


Последното горещо какао, прибирам шапката и ръкавиците в гардероба, подреждам ботушите и вадя чифт цветни кецове... Оставям зад мен любимите коледни светлини, свещите с ванилия, подреждам масата с букет от свежи лалета и отварям щорите широко! Време е да прибера и най-любимия зимен аксесоар, който носех до скоро - мек и пухкав мерино шал от 100% вълна в цвят мента, изработен ръчно от талантливата Веси, с която Ви запознах в последния пост. Но преди съвсем да изпратя снега, реших да Ви споделя защо този аксесоар е толкова специален и защо и Вие да изберете именно мерино шал за следващата зима.


КРАТКА ИСТОРИЯ НА МЕРИНО ВЪЛНАТА

 

Източникът на мерино (или т.нар. мериносова) вълна - Мериносовите овце за първи път са били отглеждани в Испания, където са били изключително високо ценени заради тяхната фина вълна. През 1797 г., в началото на европейското заселване, породата е въведена в Австралия. В Австралия овцете Мерино развиват още по-фини влакна чрез селективно отглеждане, така тамошните фермери успяват да произвеждат първата автентична австралийска вълна Мерино.



КАКВО ВСЪЩНОСТ Е МЕРИНО ВЪЛНА?

 

Тайната на успеха на мериносовата вълна се крие в нейните изключително фини влакна, които я правят най-меката вълна в света. Тъй като са изключително фини, те са в състояние да се огъват много повече, отколкото други груби вълнени влакна. Също така имат по-висока еластичност, която помага за предотвратяване загубата на орнаменти.



Интересен факт е, че мериносовата вълна е изградена от кератин и подобно на човешката коса, тя е напълно биоразградима. Когато е окончателно изхвърлена, тя ще се разпада, разлага се, за да се освободят жизненоважни хранителни вещества обратно в почвата, действайки като тор.


ОТ РУНО ДО ТЪКАН

 

Превръщането от руното в тъкан е занаятчийски процес, който събира в едно вече мощните качества на вълната. Предачи, тъкачи и плетачи превръщат руното в прежда и иновативни тъкани, използвайки комбинация от древни и съвременни техники.



След събирането му от ферми, руното се почиства и се отваря в непрекъсната нишка, използвайки процес, наречен „разчепкване“. Тогава то се превръща в непрекъсната, здрава прежда, която е крайната суровина, влагана в модната индустрия, най-често в техниките амгарно предене", използвано за фини тъкани или щрайхгарно предене на вълна за синтетични влакна и техни смеси


КАК СЕ ИЗПОЛЗВА МЕРИНО?

 

Разнообразните предимства на мериносовата вълна я правят една от най-висококачествените влакна за облекло в целия свят. Тя също така се смята за най-благоприятния плат за спално бельо, като изследванията сочат, че може да помогне с предварително съществуващи кожни състояния и заболявания, като същевременно регулира температурата на тялото, спомагайки за по-добър сън.



No comments :

Post a Comment