Какво е комбиниран маникюр?

November 19, 2017


Малко предистория: част от вас знаят, че преди около две или повече години се борех с ужасния навик да си гриза ноктите. 


Този кошмар продължаваше от повече от десет години и от дете нямах никакви нокти и кожички, затова никога не съм смятала, че мога да го преборя. Преди около две години обаче, някак си, за мое собствено недоумение, успях да се откажа от грозния навик, което се равняваше на това да откажеш цигарите. От тогава насам си обещах пред себе си, че ще си правя маникюр всеки месец, нещо като възнаграждение за постижението ми. И от там се зароди моята безкрайна любов към изкуството на маникюра. Правя го всеки месец, сменям различни салони, професионалисти и методи. Бързо се превърна в страхотно girly удоволствие и любима глезотийка, а чувството да излезеш от салона със свежи, цветни и красиво оформени нокти - в несравнимо! 💓

И така, до тази есен, когато разбрах за една нова процедура и реших да я пробвам. Никога не бях чувала за нея и се оказа, че се прави само на едно място в моя град, което я правеше още по-интересна. Процедурата се нарича "Комбиниран маникюр". 

Комбинираният маникюр е най-новата тенденция в салоните за красота. Процедурата по направата му започва с много внимателна подготовка на нокътната плочка преди лакирането ѝ. Комбинираният маникюр е най-добрия хибриден метод, който може да бъде постигнат дори с обикновен лак за нокти.  Той се състои от няколко стъпки:

Методът „Под кутикула“

Най-важната част от процеса е премахването на кутикулите или т.нар кожички около нокътя. Те трябва да бъдат първоначално избутани, след което прецизно изрязани и изгладени с помощта на т.нар. електрическа пила (фрезер за нокти) – уред, с който иначе се премахва вече повреден и изхабен гел лак преди да се постави нов. Маникюристът, извършващ процедурата, трябва предварително да е преминал професионален курс и да е подобаващо подготвен, за да я изпълнява. Важното в случая е той да е усвоил процеса стъпка по стъпка обстойно от професионалист, защото подобна процедура се изпълнява с остри инструменти и ел. пили върху изключително нежната област на кутикула, която лесно се разкървява. Също така е важно професионалистът, на който се доверявате, да стерилизира внимателно цялото си оборудване преди процедурата: ел. пили, резци, ножички, клещи и избутвачи за кожички. 

Моят съвет: не се доверявайте на случайни маникюристи и хора без необходимите за целта сертификати и винаги обръщайте внимание първо на хигиената в салона, защото нещо толкова просто и незначително като маникюр, може да ви причини множество главоболия и дори да ви застраши от опасни болести и гъбички! 

Щом кожичките бъдат премахнати и нокътната плочка бива изгладена с помощта на ел. пила и изравнена с база, е възможно да бъде поставен гел лак или обикновен такъв ПОД кутикула, тоест навътре и под кожичките. По този начин изглежда сякаш цветът на лака естествено започва право от нокътното ложе /началото на нокътната плочка/, тъй като няма никакво разстояние, каквото обичайно има при обикновения маникюр – там където естественият нокът се показва между кожичките и слоя гел лак. (вижте на снимките)

И така, накратко това е най-новата и иновативна процедура за красота при тенденциите в маникюра, която идва от Корея. 


Колко трае процедурата?

- Между 2.30 и 3 часа, в зависимост от сложността на маникюра и рисунките върху него, както и на вида и състоянието на кутикулите. 

Трябва ли да се подготвим предварително?

- Процедурата не изисква никаква предварителна подготовка, желателно е ноктите да са чисти от стар гел или обикновен лак и да се въоръжите с време и търпение.

С какви продукти се прави?

- След процедурата ноктите могат да бъдат обработени с обикновен или гел лак чрез печене, като вторият ще трае повече време. Използва се също така база за изравняване на нокътната плочка. 

Особености на процедурата?

- В салона, в който аз ходих, особеното беше, че след нанасяне на основа и гел лак, всеки нокът се печеше един по един в лампата и отне малко повече време.

Недостатъци на процедурата?

- При веднъж направен комбиниран маникюр е желателно всеки следващ път да правите същия, а не обикновен.
- Отнема двойно повече време от обикновения. 
- Все още се предлага в много малко салони и няма достатъчно маникюристи, които я извършват. 

За кого е подходящ комбинираният маникюр?

- За дами, за които маникюрът е приятно занимание, време за себе си, задължителен месечен ритуал и искат винаги да имат поддържани и красиви ръце. Също така за дами с по-големи или сухи и проблематични кутикули/кожички, които смятат, че това загрозява цялостния вид на ноктите им. И не на последно място за клиенти, които харесват вида на лака „чист“, т.е. близо до кутикулата и искат маникюрът им да е по-дълготраен. Процедурата е подходяща както за дълги, така и за много къси нокти, тъй като ги удължава оптически. 

За кого НЕ е подходящ комбинираният маникюр?

- За клиенти, които нямат време и търпение да стоят над 2 или 3 часа в салон за красота или на едно място, предимно неподвижно. Както и за такива, които не харесват вида на слой лак под кутикулата, без налично разстояние. (някои ми казаха „Ужас, все едно нямаш кожички!“ хаха)


ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕМ КОМБИНИРАН МАНИКЮР?

  • Най-важното предимство на комбинирания маникюр е неговата трайност. Тъй като продуктът за нокти е нанесен под зоната на кутикула, нокътя израства едва след 1-2 седмици и лакът по-дълго изглежда като току що нанесен. (в зависимост от персоналния растеж на ноктите)
  • След четири седмици, растежът на нокътя е едва видим, за разлика от обикновения маникюр. Много жени обръщат внимание на прецизността на маникюра, именно затова е изключително важно по какъв начин маникюристът поставя продукта – колкото по-близо до кутикула, толкова по-добре. 
  • Според професионалисти, процедурата е много по-безопасна за клиента от обикновен маникюр. 


Лично аз оценявам комбинирания маникюр с 6 от 6 точки и смятам, че е поредната чудесна Корейска тенденция, която бавно навлиза и на нашия beauty пазар. Смятам, че процедурата е иновативна и е чудесен начин маникюристите да покажат умения, професионализъм и прецизност и да постигаме перфектни резултати… Аз се влюбих в своите есенни нокти и имам намерение отново да използвам този тип маникюр за в бъдеще. Може би не всеки месец, но от време на време със сигурност. Какво е Вашето мнение?  

Ако имате въпроси, ще се радвам да питате в коментарите!

2 comments :

  1. За пръв път чувам за тип маникюр, но определено си струва да се опита. Салона, от който са снимките, в София ли е, ако не е тайна? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. И аз за първи път чух малко преди да си го направя. И това е защото тепърва навлиза в България и малко хора го извършват, но вярвам, че в София има повече специалисти! При справка с Гугъл ми излиза някакъв салон "Клермонт" в София, където вероятно го правят, може да попиташ и в Coco Nails Sofia, те са царици в областта :) Иначе този е правен в Шумен от украинка, завършила специален курс.

      Delete