T is for Tomato!

September 6, 2013

Source: Pinterest

Тъкмо си говорех с прекрасната Нина от Ninahaveheart's blog за това колко много обичам домати и колко полезни са те всъщност за целия ни организъм, както отвътре, така и отвън, така че просто нямаше как да не спретна една кратка публикация за ползата от този чуден зеленчук и дори да включа една бърза и лесна рецепта за перфектната закуска... 

Доматите са страхотен и "мултифункционален" зеленчук, понеже са източник на полезния за кожата витамин C, както и на фибри, витамини и минерали като витамин K, бета каротин, биотин, ниацин, калий, фосфор, калций, желязо, цинк (също много полезен за кожата), селен, яблъчна и лимонена киселина (което спомага за избелващия им ефект). Имат високо съдържание на антиоксиданти, органични киселини и основни хранителни вещества, които спомагат за синтезирането на хемоглобина и формирането на нови червени кръвни клетки и помагат за предотвратяването на редица болести. Едно от най-големите богатства, които червените зеленчуци съдържат е противовъзпалителния агент в ципата им, което ги прави полезни при борбата с различните възпаления. Доматът е полезен за костите и зъбите, подобрява работата на сърцето, предотвратява окисляването на холестерола, а ликопенът в него позволява използването му като естествен слънцезащитен продукт, срещу вредните UV лъчи. Съдържанието на калий и фосфор в сока му помагат за облекчаване на стрес и умора, мускулни спазми, а витамините A и C за намаляването на стареенето на кожата и премахване на кожните несъвършенства.

Но стига толкова факти за доматите (ако искате повече, чичо Гугъл е насреща), време е да Ви предложа една любима моя бърза и лесна рецепта за вкусна и здравословна закуска. Трябват ви само филии хляб, пресен домат (най-добре домашно производство), зехтин, сол и подправки по ваш вкус. Всичко, което трябва да направите е да препечете хляба без нищо отгоре, да наредите филийки пресен домат, да полеете с малко зехтин и да поръсите със сол и подправки по ваш избор (аз използвам чубрица и понякога черен пипер), като по желание можете да добавите парчета сирене моцарела, авокадо, пресен лук и т.н.
Освен за ядене, доматът е много подходящ и за нашата кожа, тъй като се справя страхотно с почистването и изсветляването й, което го прави лек за петна от акне, защитава я от слънцето и действа като anti-age средство. Лично аз дълги години се боря с пигментни петна и до сега не съм използвала по-добър лек от доматения сок... Натъквала съм се на множество доматени маски и скрабове, които включват хума, белтък, лимонов сок и прочее, но лично аз използвам най-обикновено парче домат, което с помощта на дръжката му натърквам по лицето си, докато сърцевината му се изтърка и измивам със студена вода, а понякога оставям червения филм да постои 10 минути върху лицето ми като маска и го отмивам. Правя го по няколко пъти на седмица (няма изискване колко точно, доматът няма странични ефекти дори при по-честа употреба) и вече виждам чудесни резултати. Ако имате възможност използвайте натурални домати от домашно производство или купувайте от пазар, а не големи вериги магазини и прочее, за да избегнете пръскането с вредни препарати и пестициди... Най-хубавото е, че това е едно напълно безвредно "козметично" био-средство без парабените и химикалите, които всеки втори скраб и крем на пазара предлага. Ето и един лесен домашен скраб с домати, за който Michelle Phan ни светна още през 2009-та.


2 comments :

  1. Прекрасен пост!
    Определено ще пробвам тези дни да си направя някоя козметична процедура с домат! <3

    ReplyDelete
  2. Доста интересен пост, нямах представа, че мога да си правя козметични процедури с домати! Трябва да се експериментира ! :)

    ReplyDelete