Хелоуин - празник или измислица

October 31, 2013


Wikipedia: Хелоуин (на английски: Halloween) e маскарад, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Началото си води от келтския езически ритуал Самайн (Samhain) и съвпада с честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им "изиграят номер".

Всяка година си мечтая да празнувам Хелоуин и... Никога не се получава. Всъщност всяка година на 31-ви октомври срещу 1-ви ноември се намира кой да ти убие ентусиазма, когато във всяко патриархално и не до там патриархално българско семейство непременно се появява по някой чорбаджи Марко, който гологлав и по халат сипе люти псувни по повод "празника" из интернет пространството. Естествено намесват се редовните доводи, че ние имаме прекрасни български традиции, които не спазваме/сме забравили/занемарили, че не би дал нищо на нахалните деца ако цъфнат пред вратата му за лакомства, че сме дупедавци спрямо Америка и пак сме изкопирали някого, че дори "проклетите училища" са накарали родителите да намерят костюми на децата си, за да ги забавляват с измисления празник... Но какво всъщност е Хелоуин? 


Дали наистина причините се коренят в това и този толкова типичен български гняв и злоба към нещо толкова обикновено не са просто завист към една изградена, оригинална и сплотяваща традиция, която ние самите нямаме или вече не спазваме? Защо всяка година трябва да се изразява такова недоволство към нещо толкова незначително и незасягащо ни, питам се... И защо един празник трябва да е повод за подобни дискусии? Нима празника не е ден за радост, веселие и приятни емоции, прекарани с любимите хора? Тъжно е да забраняваме на децата си да са щастливи поне няколко пъти в годината. Тъжно е да не ги пуснем на училищният маскарад, защото сме "дупедавци" и копираме американците... Тъжно е да не им сложим фейските крилца и малката пиратска шапка, когато всичките им връстници си имат костюми. Тъжно е да им спестим забавата и вълнението от това да поискат от някого лакомства. Тъжно е да не отделим една вечер за издълбаването на тиквен фенер с тях или любимия само защото трябва да шием терлици и да редим софри... Не ме разбирайте погрешно. Аз харесвам и почитам българските традиции, както намирам за интересни и тези на много други народи. Но какво толкова лошо има в това да се забавляваме и на "чуждите" празници и защо те да не са общи? Нима бихме реагирали така остро ако някое американско семейство се накичи с мартеници, направи баница или закичи вратата си с върбова клонка? Хелоуин не е повод за словесни битки, а избор. Не празнуваш - ок, прекарай поредната скучна и обикновена вечер, без тя да е пред компютъра, сипейки обиди пред поредния статус по повода. Хелоуин е и повод за креативност, оригиналност и развихряне на въображението. Обичаш българските традиции? Ами тогава облечи носия. Накичи се с цветя и златни пари, сложи пендари и цървули и ще бъдеш най-красивата българка на празника. Навлечи звънци и сложи маска и ще бъдеш кукер. Бъди щастлив и се забавлявай поне за една нощ! Защото нека ти кажа нещо, драги ми "чорбаджи Марко", докато ти овикваш децата си на всяка Коледа и не боядисваш яйца с тях на всеки Великден другите са щастливи. Защото именно на Хелоуин, този измислен празник, моята канадска леля (която е българка) приготвя най-прекрасната маса с празнични бисквити и пунш, украсява къщата с най-красивата зловеща украса и издълбава най-оригиналните тиквени фенери, пред които сяда със семейството си, облечена като булката на Франкенщайн и прекарва една щастлива и забавна нощ. Да, същата тази леля, която спазва всяка една българска традиция - от бъдника в камината до първото червено яйце на Великден. И знаеш ли какво? Тази жена и семейството й са по-щастлива от теб, от мен и от всеки, когото познавам. Така че защо просто не погледнем различно на нещата поне веднъж...?

На празнуващите, честит Хелоуин! А за останалите, една песен...

7 comments :

  1. Много точно! Страхотна публикация! Март месец раздадох мартенички на доста приятели англичани, бяха любопитни и за традицията, разказах им. Носиха си ги със здраве! Стана ми страшно мило!

    ReplyDelete
  2. и аз съм на същото мнение, хората могат да празнуват каквото пожелаят, празнуването не е едно за сметка на друго и не разбирам защо толкова много хора го считат за предателство на българските традиции

    ReplyDelete
  3. Песента !!!! А относно Хелоуин съм напълно съгласна ...

    ReplyDelete
  4. Радвам се, че някой е прочел поста и е съгласен с мен :) Напоследък с тези размисли в постовете се изживявам като Кари Брадшоу, хаха

    ReplyDelete
  5. Съгласна съм с всичко написано, за съжаление.Мисля си обаче, че това е типична нашенска черта - да отричаме чуждите празници, но и да забравяме нашите собствени.Скоро ще дойде същия ред на Св.Валентин.

    ReplyDelete
  6. Аз също не го празнувах, но по други причини (нямах настроение :D) Но като цяло не намирам нищо лошо в това да се празнува. Българите сме особен народ.

    ReplyDelete
  7. Хахаха, напълно те разбирам! Всеки народ си има хубави традиции (както и доста тъпи) и не виждам нищо лошо в това да си празнуваш тези, които те радват. Остави ги Марковците да си мрънкат и не им позволявай да ти стопят ентусиазма.

    ReplyDelete