Паста (почти) Болонезе | Almost Bolognese

December 12, 2013


Уоу, 50 последователя! Благодаря Ви :) Вярвате или не, вие и това, че четете блога ми са едно от малкото неща, които ме правят щастлива напоследък... По повод това, че станахте цели 50, реших да Ви зарадвам с една проста и много много вкусна рецепта за петък вечер, а именно - паста (почти) "Болонезе", която аз направих с изцяло пресни и домашни продукти. Нарекох я така, защото това е е оригиналната рецепта за соса, но е не по-малко вкусна! Знаете ли, че в истинския италиански сос Болонезе се слага прясно мляко и чаша бяло вино?


Необходими продукти

- 1 пакет обикновени макарони (или каквато и да е паста - спагети, талиатели и т.н.)
- 1 буркан консервирани домати (за предпочитане домашни)
- 1-2 моркова
- 2 глави лук
- 2-3 скилиди чесън
- Риган / по желание (аз не сложих)
- 500 гр. свинска кайма и/или бекон/свински бут *
- Сол и черен пипер
- Пармезан 
- Свеж босилек

Начин на приготвяне

Сваряваме пастата в подсолена вода до готовност. В тиган с малко загрято олио добавяме наситнените зеленчуци (заедно с бекона) и пържим докато покафенеят леко, като бъркаме на периоди. След това раздробяваме каймата на ситно с помощта на вилица и я слагаме да се пържи заедно със зеленчуците до златисто. Добавяме буркана с доматите заедно с водата от него и разбъркваме докато олиото и доматите се смесят и соса стане хомогенен. Слагаме щипка сол и черен пипер, заедно със ситно нарязан пресен босилек. Засилваме котлона докато соса започне да ври, след което го намаляваме и го оставяме да се готви на бавен огън поне половин час, или цял час с капак. (и в двата случая е добре сготвен) Свалете го от котлона и го смесете с топлите току що сварени макарони, поръсете обилно с Пармезан и свеж босилек и сервирайте.

* Пастата е вдъхновена от рецепта на любимия ми Джейми Оливър и в оригинала й присъства свинска кайма и малко наситнен бекон (който аз не сложих, така че може и без него), лично аз я правих два пъти за една седмица, единия от които нямах на разположение дори кайма и я заместих със ситно нарязан свински бут - стана също толкова невероятно вкусна!


ПС - Ако се затруднявате в намирането на вкусен и изгоден вариант на Пармезана, чиито килограм не е по джоба на всеки, не е нужно да купувате цяло парче... Във всеки хранителен магазин продават насипни пакетчета и "солнички" с вкусното сирене на цени от по 2-3 лв. Лично аз си купувам малките черни пакетчета на Fallini Formaggi за лев и нещо и винаги оставам доволна от невероятния вкус и пестеливостта му - отива ми за цял месец.

5 comments :

  1. Непременно ще направя в скоро време тази рецепта, защото много обичам италиански гозби:) Аз също си купувам едни пакетчета за лев и нещо настърган пармезан от Пикадили и ми допада доста, но не помня в момента дали беше същата марка.
    Поздрави!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Очаквам снимките ти! :) Поздрави <3

      Delete
    2. Здравей, направих "почти Болонезето". много ми хареса и много добре си хапнах!:) Не можах да го снимам, защото не успях да взема пармезана и да го сложа, а без него нямаше завършен вид и затова. Но другия път се надявам вече да я направя както трябва като за снимка. Благодаря ти още веднъж за рецептата, много вкусна беше и ти желая много успешна нова година!
      Поздрави!
      Веси

      Delete
    3. Аз ти благодаря, Веси! Радвам се, че съм те "вдъхновила" с готвенето :) Поздрави и на теб, посещавай ме за още рецепти! <3 :)

      Delete