Коледни бисквити | Gingerbread cookies

December 19, 2013

По време на приготвяне - снимка от хаоса в кухнята

Коледа наближава и аз ще бъда поредната досадна блогърка, засипваща ви с рецепти за коледни курабийки! По-скоро маслени коледни меденко-курабийки. Хубавото на коледните сладки е, че : 1. Може да ги оставите под елхата за Дядо Коледа, който в замяна да ви подари онова толкова хубаво палто, което сте си харесали... 2. Може да ги споделите с любимия човек  3. Стават много и от малко тесто и са дълготрайни, а с малко кулинарни трикове остават меки и годни за консумиране чак до Нова година, че и след това! 4. ... Което пък ги прави идеалния подарък за семейство и приятели, защото who doesn't loves cookies?! И така сега към рецептата за тези благоуханно вкусни меденкови бисквити. (не ме съдете строго, че не са идеални както исках, това се дължи не толкова на факта, че за първи път пека коледни бисквити, колкото на факта, че в квартирата си нямам шприц и приспособления за декорация, нито миксер за разбиване или хубава фурна, което прави направата на бисквитите и роял айсинга малко по-сложна...)

Необходими продукти

- 6 с.л. мед
- 1 ч.ч. захар
- 2 яйца
- 4 и половина ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. едро смлени орехи
- 1.ч.ч. олио (за не толкова маслени курабийки можете да сложите половин чаена чаша олио или разтопено краве масло)
- 2.ч.л. канела
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- Стърготини от кората на един портокал
- 1 ч.л. карамфил и/или джинджифил
- 2 ванилии на прах 

Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, след което се добавят орехите, медът, олиото, пресятото брашно, содата и подправките. Замесва се меко тесто и се оставя за около 1-2 часа да престои в хладилник. След като тестото се е стегнало, разточваме от него равномерна кора с дебелина 6-7 мм. Режат се формички и получените сладки се пекат върху хартия за печене или намаслена тава на около 180 градуса за около 7 до 10 минути (зависи изцяло от мощността на фурната), или докато станат леко златисти, а не кафяви. Когато ги извадите, ги оставете малко да изстинат и да се втвърдят леко преди да ги отделите от тавата. 

Украса : Роял айсинг

- 2 белтъка
- На върха на ножа лимонтозу или няколко капки лимонов сок
- 2 ч.ч. пудра захар 
Белтъците се разбиват с лимоновия сок на сняг. Лъжица по лъжица се добавя пресятата пудра захар и се разбива, докато се образуват връхчета, които стоят изправени. Захарта задължително трябва да се прибавя бавно и на периоди, за да се получи желаната консистенция. Може да сгъстите айсинга с още пудра захар, или да го разредите с лимонов сок. По желание накрая се добавя сладкарска боя и се глазира с вече цветния айсинг.

За украсата може да използвате също разтопен бял или кафяв шоколад, маршмелоу айсинг, захарни пръчици, перли и т.н., ядки, кокосови стърготини, желирани бонбони, друг вид дребни бонбони и пр.

*Важно : За да се запазят курабийките меки и хубави, ако сте избрали по-сухия вариант с по-малко мазнина, задължително ги поставете в кутии с резени ябълка между тях! Масления вариант няма нужда от тази стъпка :)

4 comments :

  1. Ох искам да хрускам много сладки!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ааах, толкова са вкусни точно тези... Не са твърди и остават меки като меденки с канела! :3

      Delete
  2. Охххх, усещам как ще се освиня и тази Коледа. *въздъх*

    ReplyDelete