Пластова салата | Potato vegetable salad

May 10, 2014


В дъждовната събота реших да споделя една невероятно вкусна, здравословна и всъщност доста проста и свежа рецепта, идеална за уикедна, която всеки от вас може да приготви с продукти, които вече се намират в кухнята... А именно любимата ми пластова салата!

Необходими продукти

- 500/600 грама картофи
- Колбас по избор / аз използвах пушено пилешко 
(ако искате вкусна вегетарианска салата не добавяйте месо)
- Моркови
- Кисели краставички
- 3 сварени яйца
- Кашкавал за поръсване
- Краве сирене
(по избор може да добавите и прясна моцарела)

За соса
- 1 кутийка майонеза
- 1 кофичка кисело мляко
- Сол, черен пипер и подправки на вкус

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и сваряват добре до леко-твърдо състояние. Не ги оставяйте да се преварят, трябва да останат леко твърди, за да могат после да се настържат по-лесно. (можете лесно да проверите дали са сварени като ги разрежете на половина или ги разчупите с вилица след известно време варене) В отделни съдове сваряваме целите моркови и отделно яйцата. Колбаса и киселите краставички се накълцват на дребно. Ако морковите са по-дребни, можете също да ги нарежете на лентички. След готовност настъргваме на едро ренде картофите, морковите ако са по-едри, яйцата, кашкавала и сиренето. Приготвяме соса като разбъркваме добре една кутийка майонеза с 3-4 с.л. кисело мляко и овкусяваме със сол, черен пипер и подправки на вкус.
На дъното на леко намаслена тава, недълбока форма, поднос или (най-добре) поставка за торта изсипваме настърганите картофи, отгоре ги поръсваме с яйцата, краставичките, колбаса, морковите, сиренето/моцарелата, като върху тях добавяме сол на вкус (можете да сложите повече сол, защото обикновено не е достатъчно), малко мащерка, чубрица и други подправки по желание, за по-богат вкус. Отгоре покриваме с млечния сос и редим още един пласт с картофи и останалите настъргани продукти с подправките. Поливаме обилно със сос между всеки пласт и редим, докато продуктите свършат; колкото повече сос, толкова по-добре, може да ви е необходимо да приготвите допълнително количество. Отгоре измазваме старателно салатата със соса като торта, докато се покрие цялата. Поръсваме с кашкавал и украсяваме с останалите парченца от продуктите. 

Без колбас салатата става напълно подходяща и за вегетарианци и също така здравословна и невероятно вкусна. Насладете се на приятния и свеж пролетен вкус на здравословното с чаша хубаво вино... 

2 comments :

  1. Огладнях! Преси, като ти дойда на гости искам да си хапна такава и още някоя глезотия от твоята кухня! Всичко е толкова красиво и божествено, че нямам думи ... ох !

    ReplyDelete
  2. Изглежда супер! Задължително трябва да се опита!
    хх Цвети
    cvetybaby.com
    Instagram Facebook

    ReplyDelete