Quick Halloween make-up | Калавера

October 27, 2014

Дойде края на октомври, а с него наближи и така популярния по англоезичните страни (и не само) Хелоуин, до който останаха само няколко дни... И докато миналата година бях написала една кратка публикация в блога по въпроса за love/hate връзката на хората с Хелоуин, тази година се реших на един малко по-различен пост. Макар че и тази година сигурно ще пропусна празнуването на Хелоуин, това не ми попречи да обуздая скуката като направя един лесен грим по случай празника с минимални усилия и подръчни материали. Пък и докато се ровех из социалните мрежи през изминалата седмица нямаше как да не забележа няколко колежки блогърки с прекрасни тематични идеи за грим, костюми и тиквени декорации/рецепти. Безспорни фаворити ми станаха Тиквения фенер с Чеширската котка от Empirina и нейните рецепти за тиквени вкусотии, идеите за оригинален Хелоуин грим на Ми и Мери от Berry's Place, предложението на германката Маша за кукленски грим в последната минута, както и божественото Тиквено latte на Лулу, които бяха само част от вдъхновенията, които почерпих за този импровизиран #BloggersgoHalloween таг/проект. Покрай всички тези публикации реших и аз да се включа с един скромен и не изискващ особени средства, но все пак ефектен Хелоуин грим само с 5 продукта, която всяка от нас има в чантата си, посветен на любимата ми Calavera и Деня на мъртвите, честван в Мексико.


Като вдъхновение използвах тази картина, която случайно открих в интернет, но промених някой елементи и премахнах/добавих други. 
Започнах с нанасянето на светъл нюанс BB крем на Garnier с помощта на гъбичка за грим и коректор на някой дребни несъвършенства. Вместо него можете да използвате бяла безвредна боя за лице и да нанесете на лицето и шията с четка за фон дьо тен или гъбка - колкото по-бяло и бледо изглежда лицето, толкова по-добре. С  добре подострения молив за устни Essence lip liner 07 Cute Pink изрисувах малка розова капка и две точки на челото си. След това около капката и над очите изрисувах елементи (точки, черти, листа) с помощта на дълготрайната черната очна линия на Impala и прецизната й четка, която издържа на намокряне. Веждите запълних с помощта на четка и малко по-тъмни от естествения ми цвят сенки. Около очите си очертах контур на големи кръгове с помощта на тъмно лилав мек молив за очи Essence's kajal eye pencil в цвят Hola, Chica!. В самите кръгове поставих светла основа за сенки, за да са по-трайни и да изпъкват повече, след това ги запълних внимателно с лилавия мек молив за очи, като отгоре добавих малко сивкав цвят от палитрата Retro Glam на Manhattan (може да използвате и светло/тъмно лилав цвят от палитра сенки, за по-наситен цвят), за повече дълбочина и насищане на цвета. Около кръговете внимателно изрисувах незапълнени розови полукръгове, с помощта на другия мек молив в розов цвят.


Отново с прецизната малка четка на очната линия на Impala направих очертания на брадичката във формата на лотус/лилия, под които с розовия молив очертах и запълних самото цвете, за да стане "цяло". С очна линия начертах тънка стрелка под носа, сочеща надолу и с малко въображение продължих нагоре по носа, докато оформя върха на носа на черепа, който също като очите запълних с мек лилав молив и малко сиви сенки за матиране. Като за финал с върха на четката начертах дълга завъртяна линия от двете страни на устата и по бузите, почти до краищата на лицето и поставих къси напречни линии, за да изглежда като устата на скелет. Бузите украсих с няколко точки и капка-елементи с розовия молив, а върху миглите сложих няколко пласта от спиралата на Essence The lash curler Volume & Curl Mascara. И воала! За допълнителен ефект облякох дълга черна рокля и добавих обици-кръстове, нямах около себе си цвете, но ако вие имате е желателно да забодете една или няколко разцъфнали обемни рози, които са задължителен елемент за пълната визия на La Calavera Catrina. И ето ви Хелоуин грим само с пет евтини продукта, които се намират във всяка дамска чанта!

"Калавера" е испанската дума за скелет/череп. Обикновено това е наименованието на човешки череп направен от захар или глина, украсен цветно и богато и използван при празнуването на ежегодния "Ден на Мъртвите"(Dia De los Muertos) в Мексико и Римокатолическия празник "Деня на всички души".  

Черепът всъщност означава микс от Ацтекски и Европейски символизъм и има позитивно значение, много по-различно от това на типичните Хелоуински костюми. Традицията на празника е смесица от Католическите вярвания с религиите на местните мексиканци. Черепите и скелетите са били важна част от Фестивалът на всички светци, честван в средновековна Европа, особено откакто Черната смърт опустошила населението на Европа през 1300 год. Сред европейските художници, драматурзи и поети се прокарва идеята за "memento mori"(помни, че си смъртен) и "танца на мъртвите" като вдъхновение за творбите им. Много произведения на изкуството и книги от онова време изобразяват танцуващи скелети или портрети с череп и надпис "Да се помни смъртта". 

По същото време в Мексико, Ацтеките вярвали, че животът на земята е нещо като илюзия - смъртта била положителната стъпка напред към едно по-високо ниво на съзнание. За Ацтеките черепите били позитивен символ, не само на смърт, а и на прераждане.

Хората в Мексико носели традиционните маски на черепи, а традицията да боядисват лицата си като скелети ставала все по-популярна. Носенето на подобни маски било могъщ символ на традиционните култури за способността на хората да се свързват с по-тъмната си, хаотична страна. Боядисването на лицата като скелети се превърнало в шанс за преодоляване на страха от смъртта, което позволявало да се действа безразсъдно и да се прави всичко, което било забранено през останалата част от годината. 

La Calavera Catrina ("Елегантния череп") е гравюра от Хосе Гуадалупе Посада, направена през 1913 година. Изображението показва женски скелет, облечен в одежди на богата дама - напомняне, че дори богатите и красивите не са застраховани от смъртта. В наши дни Катрина е символ на красотата и женствеността в смъртта и източник на вдъхновение затова жените да изрисуват лицата си като черепи на празника Хелоуин. 
А вие как ще празнувате и като какво ще се маскирате тази година?

No comments :

Post a Comment