6 blogs for the soul/eyes

April 7, 2015

source
След публикацията от онзи ден и малкия life update, реших да задействам блога малко повече и да осъществя още една от идеите си тази седмица (в която съм подготвила още два поста, надявам се да успея и с тях), а именно - моите шест български блога, които пълнят очите и душата ми ежедневно. И не само това, става дума за онези любими блогове, които ме разчувстват, "ангажират" емоционално и мислово, научават на много нови неща, разтоварват, разсмиват, усмихват, вдъхновяват и въобще спомагат блогосферата да е едно прекрасно и цветно място в едно иначе монотонно ежедневие. 

Click 

Започвам с блог, който може би е познат на мнозина и почти няма човек в българската блогосфера, който не знае за него - Lamartinia. Това беше един от първите блогове, които започнах да следя и е в списъка ми може би най-отдавна. Как разбрах за него нямам идея, но винаги съм се възхищавала на чаровната му авторка Мария. Перфектната комбинация между остроумна, интелигентна и кокетна жена, която може да те срази с доза от прекрасния си сарказъм по всяко време. Харесвам женствеността на Lamartinia, дозата "детско" оставаща във всеки от нас, простите радости в живота, на които ни учи да се радваме и тези, които предизвикват и вълнуват искрено и страстно всяко наше сетиво с вкуса си, харесвам сарказма и иронията, понякога острия език, непукизма от никой и нищо, когато става въпрос за истината и всичко онова, което мнозина премълчават заради липса на смелост, човечността, вниманието към детайла, дръзкото червено червило, стила и модата, пътуванията, света около нас, невероятната храна, злободневните хитринки, цветните хора, с които се запознавахме през годините чрез нейния гастрол - това са само част от нещата, заради които Lamartinia ме развълнува тогава и ме вълнува и до днес. Място, което си заслужава да бъде посетено. 

Click

Продължавам с Ради от LifeBites, а и какво по-хубаво име за блог от това, буквално "хапки живот". "Казвам се Радостина Ганева и обичам лятото, вкусът на прясно изпечени курабии, мирисът на чисти чаршафи и обожавам капучино с много пяна." - така започва информационната секция за нея в блога и накратко обяснява всичко. Кой не обича пресни курабийки и аромата на капучино с много пяна? Със сигурност можем да намерим рецептите за тях в блога и не само. Не знам от кога следя LifeBites, но той се разхубавява все повече и повече с всяка изминала година... Виждам Ради като един безкрайно цветен, усмихнат и свободен човек, който без особени усилия успява да постигне прекрасни неща с внимание към детайла и вкус към живота. Харесвам го, защото е цветен и крещи "Пролет!", дори когато навън вали и е минус 10 градуса, дори когато времето е ужасно и кода е жълт, в LifeBites кода винаги е "цветно" и това е. За себе си авторката му казва, че обича да снима всичко наоколо и това си личи по всяка една перфекна снимка в блога - светла, цветна, ярка, небрежна и нережисирана, но сякаш изпипана в детайли и допълваща усещането, че е там цари вечна пролет... Ключовите думи в блога са "емоция" и "усмивка".


Click

Ако следите блогосферата от известно време няма как да не знаете за Поли, която списва PolinaSofia. Наскоро обнови изцяло облика и дизайна му и той стана още по-приятен за окото - семпъл, изящен, изпъстрен със снимки и неща, създадени от човек, който има око за красивото в живота. Харесвам блога на Поли много, именно защото там има за всекиго по нещо. Не веднъж съм успявала да почерпя много полезни съвети и дори да помогна на себе си и на хора, които от години се борят с някой проблем, който вече е бил разрешен щом съм прочела съветите на Поли и съм ги предала нататък. Харесва ми женското в PolinaSofia и малките типични глезотийки, които тя ни "подстрекава" да правим всеки ден, за да се чувстваме прекрасно, както всяка една жена заслужава. Обичам постовете й за грим и полезните ревюта, но те са само една малка част от магията на блога, редом до чийзкейковете с малини, полезните Giftguide-ове, красивата й котка Меган, невероятните истории за полезни събития, обучения и вдъхновяващи хора, които споделя ежедневно и най-вече, признавам, нейните размисли и страсти върху живота, от който гребе с пълни шепи и ни подканя да правим същото всеки един ден... Ще се вдъхновите да започнете да живеете още днес чрез нейното web местенце.

Click

Няма място, което да нашепва "дом", "семейство" и "уют" като Something на Руми (или Luluto, както я познават читателите). Влизам в Something почти всеки ден и мигом забравям за всяка тревога, проблем, кавга, сиво ежедневие - и наистина съм честна, когато казвам това. Когато въведа адреса в бялото поле и натисна Enter, сякаш прекрачвам прага на една истински топла, уютна и приветстваща къща - семейството е около масата, камината бумти, топлия чай завира в чайника, хубавото четиво си чака кротко на дивана, докато някоя котка лениво се протяга над него, а храната... храната е като излязла от страниците най-изисканото кулинарно списание. Обичам Something, защото снимките ме оставят без дъх. Обичам го, заради храната, толкова цветна, красива, вкусна, богата - едновременно достойна за страниците на кулинарно издание и за чугунената печка на дърва, в която готвят мама и баба за всички в семейството. Храната в блога е магия, приказка, която ме завладява още с прекрачването на "прага му". Харесвам остроумието на Руми, мислите й, дръзкостта й, откровеността, обичта към семейството... Сякаш за нея свещени думи са "обичай", "традиция", "дом", "мир", "уют". А най-хубавото се крие там - в малките, прости неща, които носят удоволствие на сетивата и дават крила на душата.

Click

Ако започна да говоря за Гери и Градината на Слънцето, думите няма да ми стигнат. Няма човек, който не е чувал за нея, сигурна съм. Всеки път отварям Градината на Слънцето с едно безкрайно скрито възхищение и лек страх - всичко там е като красив и фин сервиз от изящен китайски порцелан, едно погрешно движение би го разрушило безвъзвратно. Всичко там е крехко, защото красивите неща няма как да не са крехки. Гери обаче е замесена от друга мая - у нея крехкото се съчетава с неописуема сила, кураж и смелост. Тя е едва на 21 години (точно колкото мен), но е толкова много истински неща, че тези крехки 21 години едвам ги побират. И макар да е колкото мен на години, понякога се улавям да си мечтая да бъда като нея и да я виждам като мой герой. Друг път пък да ми стане адски тъжно, че не съм изчела всичко в прекрасния й блог, до последната буква, но има още време, нали? Гери е "селско момиче", както самата тя се описва, макар да живее в далечен Единбург и да учи Екология, сърцето й принадлежи в нейното село Тюркмен и завинаги си остава там - при чушките, доматите, при баба, при цветята, пръстта, двора, къщата, кладенеца, реколтата и нейното скъпо семейство... Не знам какво повече бих могла да кажа. Гергана е прекрасна, тя е "една българка" в моите очи. Тя е умна, усмихната, едновременно крехка и силна, тя е поет, дар слово, емоция, дързост, красота и приключение, а нейната любов е затворена в бурканче лютеница и филийка със сирене; в простите, малки, толкова български неща. Заслужава си да бъдат споделени в нейната градина на слънцето...

Click

79 ideas е английски блог, списван от българка. Също носи звучното име Радостина и по професия е фотограф, графичен дизайнер и понякога арт директор - както се описва самата тя. "Всеки ден откривам много красиви неща - интериори, изкуство, мода, стил, декорация... Така че 79 идеи е мястото, където събирам всички тези прекрасни неща. И затова един ден, след много много години моя блог ще бъде най-красивото място на света :)" споделя Ради в описанието. Блогът си идва с името - 79 идеи, сигурно толкова, че и отгоре съм почерпила от тях и продължавам да черпя когато го посетя. Радостина е родена във Варна, но е напуснала страната преди години, първо премествайки се в Прага, а после установявайки се в Сан Франциско, САЩ, което говори само по себе си - да видиш един нов свят, да го опознаеш и да почерпиш от него, това значи да развиеш вкус към красивото и креативното и 79 ideas нагледно го показва. Блогът е като огромен албум с наистина красиви неща, започвайки от простия и изчистен, но иновативен дизайн и стигайки до гледки, които пълнят окото: интериори, дизайн, храна, мода, направи си сам проекти, пътувания. Когато си видял една друга част от света със сигурност имаш много за разказване и много за показване, затова е хубаво да дадеш няколко идеи на читателите си, били те и 79!

7 comments :

  1. Благодаря ти, Мери-Бери :)

    ReplyDelete
  2. Всички ги следя с удоволствие много отдавна...прекрасни!

    ReplyDelete
  3. Точно! Ще се радвам и ти да ми препоръчаш някои :)

    ReplyDelete
  4. Страхотен пост! Признавам, че някои не ги бях чувала, но веднага ще ги видя :))

    ReplyDelete
  5. Благодаря ти, Диди! :)

    ReplyDelete
  6. Повечето са ми сред любимите! Препоръчвам и този - http://umopomrachenija.blogspot.com/ :)

    ReplyDelete
  7. Ах, благодаря много! :)

    ReplyDelete