За поетите, виното и още нещо [Giveaway - ЗАТВОРЕН]

February 15, 2016


Най-сетне след едномесечно отсъствие се върнах от чужбина... Днес, по случай изминалия празник на любовта и виното, реших да се отдам на размисли за тези две неща и да ви споделя любимите си публикации от вчерашния ден. които наистина си заслужава да прочетете. Прочетете до края, за да се включите в един по-нестандартен Giveaway!

Част Първа: ЛЮБОВТА

Това беше може би първият Св. Валентин от години, който прекарах сама. Да, някой може да ме линчува, но католическия празник Св. Валентин по мое мнение е прекрасен, необикновен ден, в който да засвидетелствате любовта към половинката си за пореден път и в това няма нищо лошо. Въпреки, че „любовта трябва да се показва всеки ден, а не на един определен“, въпреки, че „българите сме наивници, никой друг не празнува нашите празници“ и че „си българка и трябва да празнуваш Трифон Зарезан“, наречете ме наивна, но всичките червени и розови нюанси, лигави сърчица и плюшени играчки, шоколадови бонбони и бутилки розе, сладникави картички и катинари с гравирани имена всъщност не са чак толкова лоши.


Няма нищо лошо в това да обичаш човека до теб всеки ден и да му го засвидетелстваш с ежедневни малки жестове, нито в това да го направиш с един голям жест на един определен ден. Най-важното е да се обичаме, хора! Светът има нужда от повече любов, омраза и злоба вече има в изобилие... Любов няма, обич... А какво всъщност е любовта? Банално звучи, ужасно банално, но ще се повторя и потретя – тя се крие наистина в малките, в мъничките неща. В ежедневните жестове. Любовта е в букета с любимите ти цветя, които твоят приятел е изпратил чак от чужбина по куриера в неделя сутрин; любовта е, когато малкият ти син те целуне сутринта за „Добро утро, мамо“; любовта е, когато дъщерите ти нарисуват на картички мама и татко и окичат стаята ти с червени балони; когато любимата ти жена направи домашни шоколадови бонбони или цяла седмица тайно изрязва цветни сърца от картон, за да ги окачи по стените и да те изненада след дълъг работен ден; любовта е, когато любимото ти момиче ти сготви мусака и я прегори, но ти я изядеш щастлив; любовта е, когато приятелката ти прекара цял ден в търсене на перфектните подаръци и даже в онази жена от цветарницата, която ги опакова с червени панделки с такова старание, тя е в желанието да изненадаш някого и да стоплиш душата му с малък жест; любовта е малкото момче със скейтборд и букет цветя, с който бяга развълнувано нанякъде; в първата срамежлива ученическа целувка; в момичето, което се е научило да снима, за да прави красиви портрети на влюбени двойки; любовта е във възрастните хора, които вървят по улицата ръка за ръка и не са се пускали от толкова години; в двете чертички на теста за бременност, които тя толкова дълго чакаше; любовта е в малката кутия бонбони с кафето сутрин, с които татко изненадва мама... В толкова много неща! И си мисля, не бих се зарадвала и наполовина ако получех скъпа кола, чанта или бижу, в сравнение с един обикновен букет цветя. Защото ТЯ е в простичките неща, наистина. На онзи свят никой няма да отнесе новото Бентли или бижуто Сваровски, макар че за много хора те са блян и мечта... Но където и да отидем ще отнесем чувството, което сме изпитали, когато сме получили онзи малък букет. Истина е, че човек ще забрави какво си му казал или направил един ден, но никога няма да забрави как си го накарал да се почувства, независимо дали лошо или добре. Затова много внимавайте как карате хората около вас да се чувстват. Вашето отношение към хората говори много за самите вас... Затова просто ги обичайте!
Това разбрах аз на този 14-ти февруари, първият 14-ти от години, който не беше празник, а просто една обикновена неделя, в която си мислех колко много искам да получа само едно цвете сега и нищо друго нямаше да ми трябва, за да съм истински щастлива. Май че само в това се крие щастието – да не си сам на този свят...

Ето и любимите ми публикации, които прочетох този Свети Валентин: 



Част Втора: ВИНОТО

Чудили ли сте се откъде идва популярния латински израз “In vino veritas“ или "Във виното е истината"? Той се употребявал в смисъл, че когато човек се напие разкрива душата си. 
От баща си знам, че червеното вино е най-полезно, тъй като съдържа най-много антиоксиданти. А както повелява традицията на французите, властваща и в нашия дом – по една чаша червено вино на ден е полезна за сърцето, благоприятства доброто функциониране на целия организъм и помага безотказно за забравяне на битовизмите и проблемите, разбира се. (Във виното се крие истината, че няма смисъл да се занимаваме с идиоти
Най-богати на антиоксиданти сортове са Каберне Совиньон, Пино ноар и Шардоне. Знаете ли, че вино може да се получи от цветя, малини или жито? Нашето обаче си е правено от грозде. По-точно от сортовете Мерло и Каберне Совиньон.  Винаги съм вярвала, че да се посветиш изцяло на едно нещо и да вложиш в него цялата си любов, означава да създадеш нещо прекрасно. Независимо дали това е дете, ястие или вино: ако е правено с любов, то ще израсне с любов и ще бъде оценено. Така че спокойно можем да кажем, че Свети Валентин и Трифон Зарезан не са два взаимно изключващи се празника, а напротив – два неразривно свързани такива. Защото любовта понякога не става без вино, а виното никога не става без любов. Именно нея вложи моят баща при направата на своето собствено вино миналата година, което съвместно нарекохме – Каберне Совиньон и Мерло "Todorov", реколта 2015 (*Името е близко до това на известна търговска марка, но не е същото, нямаме нищо общо с нея, нашето вино не се продава в търговски обекти) При избора на сортове грозде, намирането на подходящото място с идеалната температура, изчакването на точното време за узряване на виното, търпението... Всичката си любов към дизайна вложих и аз при направата на етикетите, за да създадем заедно, като баща и дъщеря нещо, в което да вложим себе си и което да остане.
За да повярвате и вие, мили приятели, че във виното се крие истината, днес реших да споделя това нещо с вас!
Благодаря Ви, че сте до мен вече пета година. Че ме следите, четете, някои от вас съвсем от началото, някои от скоро, с някои се познаваме, или тепърва ще се запознаем, че ставахте част от моите приключения, че четете за моите падения, оплаквания и проблеми, споделяте с мен своите страсти и ми препоръчвате страхотни неща, а понякога се вслушвате и в моите препоръки. Че ме критикувате, когато имам нуждата да стъпя на земята и ме усмихвате, когато съм паднала от високо на същата тази земя. Не ме съдите, когато не ми се пише и нямам вдъхновение и ме насърчавате, когато искам да говоря. Благодаря ви, че сте тук и че ви има!

Затова днес, в чест на празника на любовта и виното, реших да подаря на един от вас нещо много ценно и важно за мен – нашето вино. Бутилка от нашето семейно вино, с в себе си вложена много любов, надежда, труд и усилия да БЪДЕ



Всичко, което е необходимо да направите, за да имате възможността да спечелите 
бутилка вино Todorov със специален дизайнерски етикет (+малка кулинарна изненада) е:

1. Напишете като коментар под този пост вашето име и e-mail адрес; За да коментирате без регистрация кликнете на "Име" и отбележете "I'd rather post as a guest"
2. Следете фен-страницата на Presscious blog във Facebook от ТУК ако нямате Facebook акаунт последвайте @presscious в Instagram!

За още един допълнителен шанс да спечелите Споделете ТОЗИ ПОСТ във Facebook!

Можете да участвате в този Giveaway до 28-ми февруари 2016 год. Печелившият ще бъде изтеглен на случаен принцип измежду всички участници, изпълнили условията на играта чрез Random.org на 29-ти февруари и ще бъде уведомен чрез e-mail. В случай, че не получа отговор на e-mail в рамките на 1 седмица (до 8-ми март), ще изтегля нов печеливш. 

УСПЕХ!



19 comments :

  1. Ели КостоваFebruary 15, 2016 at 12:50 PM

    Еха, страхотен giveaway. Браво ! Аз съм винарка а.к.а любител на виното, но червено пиех до скоро само домашно. Производство на дядо ми от домашно грозде. От около 3 години и работя с вина, не съм пробвала всичко, което искам, като асортимент, но да кажем че ги разпознавам и препоръчвам тези, които ми харесват. Аз лично наблягам повече на розе. Червено и бяло вино почти не пия, изключвам домашното разбира се. Включвам се в giveaway-а, защото искам да си пробвам късмета, а и бих искала да опитам ново, за мен, вино. Срещала съм вината на "Todorov" , но не съм купувала и опитвала. Елеонора Костова, eleos@abv.bg. Успех на всички, които решат да се включат :)

    ReplyDelete
  2. Деница ДимитроваFebruary 15, 2016 at 12:56 PM

    Честит обединяващ виното и любовта празник (със закъснение)! Бутилката изглежда страхотно, поздравления!

    Деница Димитрова, denitsa_dimitrova.1993@abv.bg

    ReplyDelete
  3. Василена ЖелязковаFebruary 15, 2016 at 1:01 PM

    Василена Желязкова

    vessyj@ymail.com

    ReplyDelete
  4. Ехaa дaно дa имaм късмет :)
    Aлбенa Молловa
    ato_mol@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. Михаела Дамянова
    mi6eto_6emet@abv.bg

    ReplyDelete
  6. Благодаря ти много за коментара, Ели! Нашето вино няма общо с търговската марка, която си чувала, макар имената да си приличат не са същите :) (нашето носи фамилията на баща ми) Todorov не се продава в търговски обекти, то е само наша един вид "лимитирана колекция" с уникални бутилки и етикети, които не могат да се намерят никъде, затова е много подходящо и за подарък за истинските ценители на виното! Поздрави :)

    ReplyDelete
  7. Прекрасна си! 😘
    Милка Делчева
    Milka.delcheva@gmail.com

    ReplyDelete
  8. Богдан АлександровFebruary 16, 2016 at 5:58 AM

    Богдан Александров
    bobbyalexandrov@abv.bg

    ReplyDelete
  9. Моника Димитрова
    monic{at}gbg{dot}bg

    ReplyDelete
  10. Като голям любител на виното с удоволствие се включвам в giveaway-я! <3
    Ивелина Банкова
    ivkabankova@gmail.com

    ReplyDelete
  11. И моят тати прави вино, но никога не сме се сещали да направим нещо подобно. Страхотно е, дано да ви стане традиция! <33
    izzity@mail.bg

    ReplyDelete
  12. Аз съм повече привърженик на винената част от празника, така че наградата е тъкмо като за мен :) elidoinova at gmail.com

    ReplyDelete
  13. Прекрасен и зареждащ пост! Семейството ни колекционира години наред хубаво вино и ще бъде хубаво да поставим и твоят бутилка на един от рафтовете:)
    Милена Витанова milenche@abv.bg

    ReplyDelete
  14. Александрина ТерзиеваFebruary 19, 2016 at 1:33 PM

    Александрина Терзиева aleksche@abv.bg

    ReplyDelete
  15. Прекрасен giveaway! Участвам и аз! :)

    Кристина Георгиева chrystinax@gmail.com

    ReplyDelete
  16. Мила ТодороваFebruary 25, 2016 at 11:26 AM

    Радвам се, че открих този блог!
    Мила Тодорова mitonela@abv.bg

    ReplyDelete
  17. Веселина Вълкова veselina_1586@mail.bg

    ReplyDelete
  18. Росица Зачева
    rosi_ros84@abv.bg

    ReplyDelete
  19. Kатя Pетрова katq.petrova.08@gmail.com

    ReplyDelete