Здравословна Нутела | Guilt-free Nutella by No Sugar

January 29, 2018


Всички знаем за добрата, стара традиция на преяждане по коледните и новогодишни празници


Ще го обобщя в кратко уравнение: Празници + Баба - Воля = Е, ще започна фитнес от догодина или още познато като "Угояване на опърничавата". Баба ти е наготвила около 2500 неща, а знаете, че за една баба винаги си твърде слаб и никога не си наяден 😄 Ако и вие сега излизате от захарната кома и е дошло време да сваляте килцата от празниците, февруари е идеалният месец нещата да се поуспокоят и да започнем да изпълняваме нещата, които си обещахме преди Нова година - да ядем здравословно, да ходим на фитнес, да спрем захарта... По въпроса със захарта може да прочетете тази изключително интересна статия от Маги Пашова: Светът е голям и захар дебне отвсякъде или за неравната борба на една майка със захарта. Интересно ми е, какво мислите по въпроса? Според вас вредна ли е захарта до степен, в която предизвиква подобна на наркотична зависимост и трябва ли да ограничаваме децата от ранна възраст, "предпазвайки" ги от изкушенията, които дори баби и дядовци им подаряват? Или всичко това е твърде крайно и е добре да има от всичко по малко? 

Чела съм безброй проучвания за вредите от захарта, но често хората около мен вярват в твърдението, че ако не ядеш сладко мозъчната дейност се забавя, получаваш главоболие, не можеш да запомняш, защото "Сладкото храни мозъка". До момента не съм срещала факти в подкрепа на тези твърдения, но в едно съм сигурна - прекаленото ограничение води до често нездравословни мании. Също така, че е от значение най-вече какво сладко точно хапваш и че макар бялата захар да няма точно да те убие, не е полезно да я консумираш често. Безспорно захарта нанася доста вреди, но главната причина аз да я намаля е следната: тя има висок глекимичен индекс, който повишава кръвната захар и с две думи от нея се дебелее лесно.

"Гликемичният индекс или накратко ГИ измерва колко даден въглехидрат повишава кръвната ни захар. Когато консумираме храни с висок гликемичен индекс, кръвната ни захар се покачва рязко, но усещането за ситост не трае дълго. От друга страна, храните с нисък гликемичен индекс помагат за контрол на апетита и не предизвикват резки колебания в кръвната ни захар." (Маги Пашова, "Естествени подсладители vs. захар. Има ли разлика?") Смятам дори, че ако не консумираме нищо пакетирано от магазина, съдържащо захар, а приемаме от време на време домашно приготвени сладки, шоколад или сладкиши, вредата ще е много по-малка, тъй като купешките такива, освен захар, съдържат и куп консерванти, палмова мазнина, оцветители, овкусители и цял букет от наистина ужасни съставки. И все пак гледам да не наблягам на захарта и реших да си направя експеримент: от 2017-та я спрях напълно за няколко месеца. 

Подсладители, които съм консумирала са били само 100% органичен домашен пчелен мед и много рядко сироп от агаве. Всичко, в което не можеха да се сложат, ядях и пиех без захар - научих се да пия чисто кафе или с малко мляко, нещо, което никога не съм мислила, че ще постигна. Не ядях нищо в опаковка, освен био вафли на Harmonica Foods и рядко подобни био сладки с естествени подсладители, консумирах само плодове и то не изключително често. Плодовете съдържат т.нар. естествена фруктова захар: "Фруктозата е плодова захар и това кара много хора автоматично да заключат, че щом идва от плодове, значи е полезна. Фруктозата е с нисък ГИ, защото за разлика от другите захари при разграждане не попада в кръвта и не повишава кръвната захар, а се озовава директно в черния дроб, където възстановява запасите на гликоген, ако това е необходимо, а остатъкът се превръща в мастни клетки. 

...Учените потвърждават, че приемът на фруктоза влошава кръвните показатели. Фруктоза се съдържа в плодовете и зеленчуците, но в този случай я консумираме заедно с полезни витамини и минерали, както и в комбинация с хранителни влакнини, които забавят усвояването ѝ и намаляват значително негативния ефект. Посочените по-горе проучвания не се отнасят до естествената фруктоза в плодовете и зеленчуците, а до извлечената и концентрирана фруктоза, която е съставна част на различни подсладители, включително и тези с естествен произход." (Маги Пашова, "Естествени подсладители vs. захар. Има ли разлика?")

Не консумирам от поне две години газирани напитки, както и сокове в кутии. Избягвах вредни подсладители като аспартам, глюкозо-фруктозен сироп, сукралоза, ацесулфам, бяла захар и дори кафява захар - според мен в България тя е просто боядисана бяла. Всичко, което можех подслаждах само с мед от моето село. Рядко ядях черен шоколад задължително със 70% какао (в Lidl има страхотен на Bellarom с fair trade какао). Хапвала съм парче торта веднъж на два месеца ако се черпя с приятели и то морковен кейк. Вложих в менюто си много какао, какаови зърна, тахани, банани, фурми и различни "сладки" съставки. Оказа се, че има безброй десерти, които не съдържат захар, сигурно дори повече и по-разнообразни и креативни от тези със. Какво се случи когато спрях захарта? Прочетете тук какво реално се случва с тялото ви.

ПОЛЗИ: Загубих няколко излишни килограма, стопих напълно и без усилие т.нар. "паласки" или "любовни дръжки" отстрани на корема, коремът ми стана по-плосък, вероятно дори съм станала една идея по-енергична и не ми се е спяло толкова, колкото когато консумирам бързи въглехидрати. Определено забелязах положителна промяна във фигурата си и обиколките, дори и без усилени тренировки (но аз се движа много ежедневно). И това само и единствено със спирането на сладкото и нищо друго - все още съм консумирала картофи, зеленчуци и въглехидрати, просто замених хляба с оризовки или пълнозърнести сухари. Движех се повече, спрях да вредя на зъбите си. Знаете ли, че когато спрете захарта, за дори седмица, спира да ви се яде сладко изобщо? Тествано и проверено - след една седмица и повече, всичко сладко, което опитвах после ми се струваше отвратително захарно и не можех да го ям буквално, а парче торта беше като диабетна бомба. Нямах повече желание да ям сладко, освен нещо леко подсладено.

ВРЕДИ: Никакви! Запомнях си всичко както преди 😉

Тази изключително полезна статия ми помогна да намеря естествени подсладители и заместители. Всички рецепти БЕЗ ЗАХАР, които пробвах, намерих в прекрасната Фейсбук група на Инес Субашка, посветена на храненето и тренировките IFS lifetime challenge: Започни днес, влез във форма завинаги, в която наистина ви съветвам да се присъедините, дори да нямате за цел да отслабнете. Там открих наистина страхотни рецепти като домашни бонбони Рафаело от извара и кокос, Бразилски хлебчета без брашно, печена какаова Рикота, различни видове палачинки от банан с лимецово, оризово или брашно от елда, мусове от авокадо и много други наистина здравословни и страшно вкусни неща, които мога за в бъдеще да споделя в блога! Най-важното е, че групата ме обогати и открих един наистина лесен и по-здравословен начин на живот без усилие, разви креативността ми и ми даде желание да пробвам много нови рецепти и да направя крачка към по-добро здраве за мен, а и за цялото семейство. Смятам, че е изключително полезно всеки човек да се присъедини към нея. Дори и силно предубедените към всичко "здравословно", "био", "веган", "еко", които нямат никакво желание или представа как точно да променят начина си на хранене... Познавам няколко такива човека, които с удоволствие хапнаха от моите здравословни Рафаело и веге шоколад и дори ме питаха за рецептата после. Мисля, че всеки влязъл в групата сам ще пожелае да промени начина си на хранене, само с помощта на вдъхновението там. Именно в страничката намерих и прекрасния блог на Веси No Sugar, който цели да покаже, че животът без захар е не по-малко вълнуващ и сладък. В него открих и тази невероятна рецепта за домашна Guilt-free Нутела, която се различава изцяло от купешката по едно - несравнимо по-вкусна е! С щипка вдъхновение и малко мои модификации, реших да споделя рецептата и тук, защото тя просто не е за изпускане. За онези моменти, в които искаме да задоволим глада си за сладко, но да не изпитваме и грам вина, това е идеалният Guilt-free шоколад, който ще ни чака в хладилника...

Необходими продукти

- 200 грама сурови лешници, бадеми или орехи
- 130 грама фурми (без костилки)
- Пчелен мед
- 50 грама неподсладено натурално какао (4 с.л.)
- 70-80 грама кокосово масло (4 с.л. и малко)
- 240 грама хладка вода (1 ч.ч и малко)
- Ванилов екстракт

Начин на приготвяне 

Разпределяме суровите ядки върху хартия за печене добре, така че да са отделени една от друга и печем на 150 градуса фурна с вентилатор за 10 минути. През това време премахваме костилките на фурмите, ако има такива, нарязваме ги на парченца и ги накисваме във вода за 15-20 минути, за да омекнат максимално и да се работи лесно с тях. След като ядките са изпечени ги изсипваме на два пъти в кухненска кърпа и разтъркваме стабилно, докато голяма част от шлюпките и коричките им паднат и останат полу-обелени. В кухненски робот разбиваме чрез пулсации лешниците/ядките заедно с отцедените фурми, докато станат на гъста паста, като постепенно добавяме около 50 грама фино натурално какао, гледаме да няма бучици (аз избирам неподсладено на Jordani и съм изключително доволна). Добавяме полу-разтопеното био кокосово масло, не е проблем и да е с по-течна консистенция, и продължаваме да разбиваме на висока степен. По желание капваме няколко капки ванилов екстракт на вкус, с цел постигане на божествен аромат. Подслаждаме с пчелен мед на вкус, в случай, че фурмите не са достатъчни - добавям 1 или 2 супени лъжици. Постепенно добавяме вода към сместа, малко по малко, като продължаваме да разбиваме, докато добие желаната гъстота. Спазете мерките за течност, но не се тревожете, ако Нутелата стане една идея по-рядка, все пак кокосовото масло още не е стегнало напълно. Поставете хомогенната смес в стъклен буркан в хладилника за една нощ. 

Общо взето, съотношението вода - кокосово масло е най-важно, така че щом сме сложили повече вода, съответно ни трябва повече масло. Магията се случва именно, когато то стегне напълно. На сутринта имаме перфектната пухкава какаова паста с лешници, която да намажем на препечена филийка за закуска!

No comments :

Post a Comment