Вулканични къпкейкове | Vulcano cupcakes

December 5, 2013

В поредната зимна вечер без сняг стоя замечтана за Коледни утрини, майсторя украси и слушам бавни коледни песни под звука на пукащата камина (уви, не истинска)... Намислила съм много нови идеи за постове, за които покрай работа изобщо не ми остава време, но не искам да се оправдавам, затова реших да съчетая работата в кухнята с блога и се появи пост, разкриващ собствената ми рецепта за Вулканични шоколадови мъфини, която още навява за лятото...


Необходими продукти

- 2 яйца размер L
- 180 мл. прясно мляко
- 125 гр. меко масло
- 1/2 ч.ч. захар 
- 3-4 с.л. кафява захар (по желание)
- 4 с.л. какао
- 1 кафяна л. канела
- 240 гр. брашно
- 2 к.л. бакпулвер
- Малка щипка сол
- 1 ванилия
- 1 ч.л. тъмен ром или бренди
- 50 гр. аеро шоколад
- Сладкарски сметанов крем Др. Йоткер
- Кокосови стърготини

Начин на приготвяне 

Нарежете с остър нож шоколада на не много дребни кубчета. В купа пресейте брашното с бакпулвера, какаото, канелата, ванилията и щипка сол.Разбийте с миксер яйцата, маслото, захарта и 1 ч.л. ром. Към тях добавете като редувате сухите съставки и прясното мляко. Накрая прибавете шоколада, разбъркайте внимателно с шпатула. 
Насипете във формичките и печете 20-25 мин на 170 градуса без вентилатор. Щом изстинат ги украсете с разбития сметанов крем и кокосовите стърготини. Оставете в хладилника няколко часа да стегнат (по желание).

Щом се опекат под топлината на жарката печка, кексчетата ще се пропукат и от върховете им ще изскочи разтопения аеро шоколад... Прост, но много вкусен десерт. А защо не и страхотен коледен подарък за чревоугодниците ;)

2 comments :

  1. Снимката изглежда супер, само дето аз съм толкова зле с готвенето..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ей, Теди, не е нищо сложно... Всеки го може, стига да го иска! :)

      Delete