Сладки пуканки с карамел | A movie night (TAG)

January 28, 2014


Необходими продукти

- 2/3 от чаена чаша захар
- 60 гр. масло
- 1-2 супени лъжици мед
- 2 супени лъжици олио
- 1 пакет сурова царевица

Начин на приготвяне

В достатъчно дълбок съд с похлупак слагаме олиото и царевицата. Оставяме я на умерен котлон, докато царевицата се опука напълно (тоест докато почти не чуваме пукане) като периодически раздрусваме леко затворения съд. (не вдигайте капака, докато пукането не намалее напълно) След като опукате пуканките ги оставете настрани в голяма купа. В друг съд сложете 60 грама масло и след като се разтопи напълно добавете захарта и меда, след което бъркайте постоянно в продължение на 5-6 минути, докато захарта се разтопи. Щом това стане засилете леко котлона и оставете сместа да ври без да бъркате за 5 минути. След 5 минути тя би трябвало да е станала с цвета на карамел - леко кафеникава. Разбъркайте леко, свалете от котлона докато още бълбука бързо и внимателно изсипете възможно най-равномерно върху пуканките, като бъркате, за да се разпредели карамела. След това бързо изсипете полетите пуканки в широка намаслена тава, върху лист хартия за печене, разпределете и ги разделете една от друга до колкото можете. Изчакайте 10-тина минути докато карамела изстине и воала - любимите сладки пуканки са готови.

А ето и моите Топ 13 любими филми, които вървят чудесно с домашно приготвени пуканки:




ТОП 13 на "Моите най-добри филми за 2013-та" (в неопределен ред)

1. "Warrior" (2011) - или "Бойна кръв". На пръв поглед заглавието няма нищо общо с превода, да, но има общо със същността на филма. И не, това не е поредния блудкав екшън с много бой, който само мъж би харесал - нищо общо. Бой има и то в клетки. Но цялата тематика на филма не е базирана на това, а на връзката между един пропаднал баща-алкохолик и отдавна изоставилите го синове. Единия от тях е учител в местно училище, а другия - отдавна напуснал армията и загубил другар в битка. И двамата се изправят пред трудни проблеми - брат номер едно бива заплашен от ипотека на къщата, а брат номер две иска да спечели пари, които да изпрати на нуждаещото се семейство на изгубения му другар. Това ги поставя пред един немислим избор - да се изправят срещу проблемите си като се изправят един срещу друг. Безспорно много силен и смислен филм. Един от най-любимите в списъка ми. 



2. "Remember me" (2010) - един феноменален филм, който всеки трябва да гледа в живота си, определено се влюбих от първото гледане. Момиче, чиято майка бива убита пред очите й още когато е дете се среща с едно необикновено момче, което обича книгите и е изгубило брат си. Два уникални характера се сблъскват в една необикновена връзка, която никой не очаква и ражда безброй красиви емоции и спомени. Краят е невероятно неочакван, но все пак красив, макар и не типичен и не щастлив. Препоръчвам го с две ръце, кара те да се замислиш и да раздвижиш вдъхновението си.

3. "The Prestige" (2006) - Крисчън Бейл е невероятен актьор, няма две мнения. Обожавам го в главната роля тук. Гледах този филм преди време, когато започна манията ми по Dynamo и всичко, свързано с магьосничеството... Дори не си спомням как го открих, но не съжалих изобщо. Безспорно един от най-големите ми фаворити. Във филма става въпрос за магии на сцена и двама вечно съревноваващи се за вниманието на публиката магьосници, но има и много повече смисъл и мистерия. Всъщност след първото гледане едва успях да го разбера, признавам, че самия сюжет е доста заплетен и сложен, така че трябват няколко внимателни гледания на филма, за да се изясни напълно. Точно това ме грабва в него - мистерията, която остава и лекото неразбиране изцяло. Също - невероятен и страшно неочакван край. 

4. "Assault on Wall Street" (2013) - Тук става въпрос за филм с малко повече екшън (накрая), но също не е лишен от смисъл. Хареса ми, че са избрали точно Доминик Пърсел за главната роля, приляга му като ръкавица. Според мен вместо поредния бездушен екшън филма се концентрира повече върху Америка - машината, която смачква мечтите, които "създава". Никога не съм харесвала Америка като място за живеене и филма сам по себе си ми хареса със себеотрицанието си - все пак американци правят филм, в който доказват каква скапана държава е Америка. Разказва се за един мъж, който губи всичко - работата си, съпругата си, дома си и то само, защото става поредната жертва на "системата". Всеки може да бъде на негово място, реално погледнато. Америка смачква хиляди обикновени хора всеки ден, лъжейки останалите с илюзии за красивия свят на "Американската мечта". Но той решава да развенчае традицията и да отмъсти за всички. Определено хубав филм, също интересен финал. 

5. "Mr.Nobody" (2009) - Обожавам Джарет Лето и бях много нахъсана да гледам поредния филм с негово участие. Всъщност го изтелгих главно не заради това, а заради цитат от филма, който видях в интернет страница и ми направи впечатление. Е, останах объркана... Кой ли няма да остане след този филм. Сюжета е базиран до една степен на фантастиката - бъдещето, още по-модерен свят, физиката и най-вече "Ефектът на пеперудата". Става въпрос за това как едно наше действие или бездействие може да промени бъдеща случка по стотици начини - обобщено в невъзможния избор на едно момче между това дали да остане при майка си или при баща си и последствията от това. Наистина най-объркания филм, който съм гледала, определено също като "Престиж" има нужда от няколко гледания. И все пак смислен.

6. "My sister's keeper" (2009) - От години постоянно чета препоръки за този филм и миналата година най-сетне се наканих да го гледам след толкова дълго желание. Всяка секунда беше заслужена. И не, това не е поредния филм за неизлечимо болни, който ще ви депресира. Вярно, няма най-сладникавия и щастлив край, но сам по себе си е уникален и говори по един по-различен начин. Главната героиня е неизлечимо болна от години, а по-малката й сестра е дете-донор, създадено единствено и само с цел даряване на органи, кръв, костен мозък и т.н., необходими на тежко болната й сестра, за да оцелее по-дълго. На малката обаче й писва и решава да съди собственото си семейство за това, изпрявяйки се срещу всички, с помощта на най-добрия адвокат в града. Какво се случва после, няма да разкривам, ще издам само, че има огромен обрат в събитията и все пак вдъхновяващ и много смислен завършек. Определено най-различния и красив филм, който съм гледала по темата. Тежък е, предупреждавам. Но... такъв е и живота.

7. "A little bit of Heaven" (2011) - Подобна тема като предния филм, но съвсем различен сюжет. Кейт Хъдсън е толкова лъчезарна и чаровна в главната роля, обожавам я! Погледа над нейната болест обаче е съвсем различен. Не позволявайки на болестта й да я събори тя е по-можеща, по-знаеща, по-работлива, по-енергична, по-обичаща, по-забавляваща се и по-креативна от всякога. И живота сякаш току що е започнал. А краят му - колкото и да е нещастен е всъщност... Много, много щастлив. 

8. "Eat.pray.love" (2010) - Отново препоръчан филм, който не очаквах, че толкова ще харесам. Не съм чак такъв фен на Джулия Робъртс, но мисля, че точно тя е подходяща за главната роля. Откакто изгледах филма копнея да си купя книгата... Която определено по-добре и от филма ще разкаже за приключенията на една объркана и недоволна от живота си жена, която заминава на пътуване с цел да открие себе си. Пътуване през три дестинации - Рим, Индия и Бали, което й помага да срещне много вдъхновяващи и силни, интересни личности, да медитира, да срещне любовта, да опита невероятна храна и да преживее великото приключение на това да преоткрие самата себе си. Много приятен филм с позитивно мислене, усмихва те. 

9. "Easy virtue" (2008) - Филм, който гледах сама в една хладна лятна утрин и който неизбежно остави широка усмивка на лицето ми. Така и не го изтрих, планирам да го запазя и гледам пак. Гениален актьорски състав. Страхотен финал, толкова остроумен! А междувременно - жена почти без принципи, която напразно се опитва да се впише в набеденото за богато и изискано, фамозно семейство на новия мъж в живота си, но така и не успява... Донякъде. 

10. "Whatever works" (2009) - Един от най-любимите филми за мен, определено. Гениален (все пак, Уди Алън е режисьор). Нотка комедия, нотка романтика, нотка драма и от всичко по-малко. Най-вече много истина и много размисли и упражнения за мозъка. Невероятният главен персонаж - Борис Елинкоф, който открих в себе си на 100%, разказва несполучливото си минало, историята си и живота си на всеки, който иска или не иска да го чуе. Донякъде дървен философ, донякъде гении, Борис среща своята абсолютна противоположност - младо и глуповато, наивно момиче от покрайнините на Мисисипи, което завърта главата му след кратко пребиваване в апартамента му. Скоро след това те се женят, въпреки Вселенските закони. Но не всичкото щастие е такова каквото изглежда, когато лудите родители на Мелъди се появяват в града... И все пак, Борис си остава Борис. До края.

11. "Sleepers" (1996) - Несъмнено тежък, но прекрасен филм. Отново страхотен актьорски състав, дори отрицателните роли (все пак Кевин Бейкън...). Четири момчета попадат в местния поправителен дом след внезапна злополука при детска игра. Зад решетките на известния дом те завинаги губят невинността и вярата си, бивайки насилвани, тъпкани и тормозени от тези, които трябва да се грижат за тяхната сигурност. Вече мъже с напълно различен живот години по-късно те се събират обединени от една кауза - да докажат какво са преживели и какво преживяват и до днес хората в това адско място. Много, много силен филм. Освен това - по истински случай. 

12. "The great Getsby" (2013) - Може би книгата на Фицджералд е по-добро попадение от филма, но и той не беше лош. Щастлив и забавен, но някак меланхоличен от началото до края. Мистичният съсед - господин Гетсби редовно прави партита без повод, които побират целия град в огромното му имение. Голям басейн, невероятна архитектура, скъпи дизайнерски мебели, лъскави дрехи и питиета, пури, огромни коли и всичко само с една единствена цел - сърцето на тийнейджърската му любов Дейзи. Която също го обича... До там, където свършват изгодите за нея. Накрая господин Гетсби е съвсем сам, а богатството не му е донесло нищо освен самота и нещастие. Понякога любовта може и да убива, а после дори да не поднесе цвете на гроба ти...

13. "Hachiko: A dog's story" (2009) - Всеки, който обожава животни като мен ще се влюби в този филм (и ще си изреве очите). Историята на Хачи - куче от вярната порода Акита Ину, което бива намерено на гарата от забързан професор и бива задържано при него, поставяйки началото на едно невероятно приятелство между човека и животното. Неочакван край, който няма да издам. Филма е по истински случай, което ме кара да плача още повече... Но е много стойностен. 

3 comments :

  1. Оооо! Определено ще направя и аз този таг!!! WARRIOR <3 <3 <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Дааа! Велик <3 Изгледай и другите!

      Delete
  2. Сред любимите ми филми евър - слагам всички на Дензъл. А преди седмица гледах The book of Eliah и трябва да призная, че ми хареса, колкото и да беше безумен аххаха
    Мечтая си за двор от първата снимка :D

    ReplyDelete