Fashion Bloggers Answer: What did I learn?

June 23, 2015

Здравейте, приятели! Ето, че отново неусетно минаха няколко седмици и пясъчния часовник пресъхна на няколко пъти от последния пост. НО! Този път имам съвсем правдоподобно оправдание - бавех толкова новия пост само защото всъщност той представлява един много вълнуващ, интересен и вдъхновяващ проект, че ми отне точно толкова време да го подготвя и да стане по вкуса ми. Знаете, че хубавите неща стават бавно и именно това се случи с този така очакван малък моден "проект". Дали в главата ми не се заражда идея за нова рубрика, посветена на блогърите и блоговете? Може би. Казано надълго: любимите мои и ваши български модни блогъри обясняват в няколко изречения отговора на един въпрос от съществена важност: Какво научих от модното блогърство?, а за прекрасната идея ме вдъхнови този блог. Казано накратко: Един много вълнуващ пост на тема мода, насладете се!


Ива  |  Inspiration exsists

За мен блогът е преди всичко хоби, мое пространство и преди всичко мое вдъхновение. Правя това уточнение, защото никога не съм изхождала от идеята да подходя професионално към него и да се задълбочавам в океана от възможности, които един моден блог предоставя, стига да разполагаш с достатъчно време.

Разбира се, за тези вече близо 6 години научих доста модни уроци, но все още основният е, че модата трябва да е забавление. Дори и най-полираното облекло винаги изисква момент на непринуденост, детайл, който да загатва, че има нещо отвъд перфектния ръб. В изкуството на непринудеността се ражда стила и точно там е пресечната точка между уличната мода и колекциите от подиумите.

Други от научените уроци, не са от модните, а от вечните – че когато правиш нещо с любов и отдаденост, без да очакваш нищо, срещаш съмишленици, а понякога и приятели за цял живот. Вдъхновението съществува, когато е споделено.


Ванина  Style inspiratrice

Научих, че понятието граници (почти) не съществува, защото всеки нов проект ме провокира по някакъв начин, кара ме да експериментирам и да излизам извън зоната си на комфорт. Модното блогърство ме научи на постоянство и търпение – може да звучи клиширано, но тези две качества са от ключово значение за развитието на един блог. Научих, че във всеки един момент, независимо къде се намираш, може да намериш хора, с които споделяте тази обща страст и да ги почувстваш близки, въпреки че почти не ги познаваш. Модното блогърство ме вдъхнови всеки ден да поглеждам към света и хората с нови очи, да ги виждам в тяхното многообразие и красота отвъд масовите стереотипи. 


Лора  Empurple

Да си зрител и да се радваш на нещата, които те влекат е чудесно. Но понякога страстта е по-силна, за да бъдеш само зрител и просто си казваш "Започвам!". И аз започнах оттук, от Empurple.eu - моето местенце за мода и красота. Не знам точно накъде ме води и колко ще продължи, смятам че съм съвсем в началото, но по пътя научих много ценни и интересни неща. Не на всички съм успяла да дам израз, но да научиш е само една от първите стъпки на промяната, нали? Със сигурност съм пропуснала много неща, но за тези се сетих сега - ето какво научих от модното блогърство:
- че съм чакала твърде дълго, за да си развивам това хоби. Не чакайте!
- че искам да изразявам повече себе си, и казвам "искам", защото ми е трудно все още. Слагам си граници и си преча да бъда напълно себе си, а в модните среди срещаш уникални хора, уверени, които не дават пет пари за учудените погледи на околните. И точно това е вдъхновяващо!
- че не ми пука особено за марката. Пука ми за кройка, за материя, за усещане, за емоция и хармонията между всички тези фактори.
- че нямам 'конкуренция', а имам вдъхновения! Този поглед прави всичко много мнооого по-приятно.
- уча се да експериментирам със стилове, които не разбирам на пръв поглед или не харесвам. Понякога влизам в пробната с много странни дрехи, просто ей така.
- научих се, че искам да ми е много приятно, когато правя нещо свързано с блога. Отказвам да правя нещо досадно, затормозяващо или скучно. Това е хоби, което искам да ми носи радост и позитивни емоции.
- да правиш каквото всички правят е най-глупавото нещо на света! Това наскоро го проумях като че ли и се опитвам да съм по-идейна.
- научих, че една хубава снимка има много повече стойност от десет "горе-долу".
- че не са ми нужни нови дрехи, за да снимам аутфит за блога, а нова комбинация.
- че не е нужно дрехите ми да са скъпи, да са маркови, да са модерни, да са "като на звездите", да са стилни и като цяло нужно е само да ми харесват. Точка!
- разбрах, че не държа да съм 'модерна'. Понякога искам да съм стилна, друг път небрежна, свежа, семпла, цветна, сива. Да съм 'модерна' е екстра, която невинаги е в плюс.
- научих да гледам детайлите, а после цялото, после пак детайлите и пак цялото. Така картината е по-ясна. Говоря не само за дрехите, за аутфитите, а за фотографиите в постовете и за всичко всъщност, дори и съвсем далеч от модата.
- радвам се, че срещнах страхотни хора. Искам да ги срещам пак и искам да срещам още! Това е много ценно! Модното блогърство ми донесе връзки, които иначе може би нямаше да се осъществят.Ивелина  |  Frichic

От блогването научих, че мечтите са зад ъгъла и само трябва да тръгнем в тяхна посока :)Сирма  |  Sirma Markova

След повече от три години споделяне на снимки в моя моден блог, бих казала, че успях да науча доста, но и още много ми предстои. Благодарение на блога започнах да експериментирам повече и видях, че това ми носи много нови усещания. Едно от най-прекрасните неща е, че благодарeние на блога започнах да търся интересното и красивото в стари и познати места, да се вдъхновявам от дребните детайли и обикновените неща, да изследвам почти като турист собствения си град. Научих, че светът е прекрасен, трябва само да се вгледам в него и да открия красотата му.


Венета  Edgycuts

Мозъкът е като мускул, не го ли тренираш, залинява. Това се случи и с моя след като завърших образованието си преди 14 години и спрях да се усвоявам нови знания и развирам нови умения, освен тези, тясно свързани с работата ми. С годините постепенно изгубих интерес към учението, ставах и все по-немърлива към визията си.

Стартирането на блога беше стимулът, от който имах нужда, за да си върна желанието за самоусъвършенстване. Един вид обещание, което дадох публично и което не само ме държи отговорна да бъда винаги на ниво, да давам най-доброто от себе си, но и постоянно изисква от мен да надскачам възможностите и надграждам знанията и уменията си.

Освен, че благодарение на него намерих и изградих личния си стил, заради блога започнах да се интересувам и професионално от фотография, върнах се към уеб дизайна, впуснах се да изучавам онлайн маркетинг, тренирам си английския, мъча се да снимам и обработвам видео. Воденето на блога ми отвори врати както за творческа изява, така и за много ценни социални и професионални контакти. И не на последно място, след като вече зад EdgyCuts стоим заедно всичките трима от семейството, работата по блога ни носи чувство за принадлежност, помага ни да се сближим още повече.

Надявам се това да не е всичко и в скоро време да можем да се похвалим и с още лични успехи. Пожелавам го на всички!


Милена  |  Mimi's fashion moments

Блогът ми помогна в емоционалното развитие и в преоткриването на много усещания лично за мен – че трябва да се обичам, да се уважавам, да държа на мнението си, да се глезя и да бъда женствено осъзната.

Блогърството ми дава възможност да правя нещата с отношение и с правилна нагласа.
Най- важното нещо, което научих е, че за да се харесаш на някого, трябва да бъдеш себе си. Понеже е заложено в природата на жената да дава, всички се опитваме да дадем най-доброто от себе си, дори понякога рискувайки да заприличаме на някой друг.

Мисля, че при блогърството става дума за нещо по-дълбоко от това да снимаш или да пишеш. Връзката с читателите, при която няма условности е най-важното звено в блогосферата.
За мен лично, стимулиращ е фактът, че някак си чрез своите малки медии - блоговете, е възможно да накараме читателите да фантазират, да се вдъхновяват, да релаксират и да открият своята женска енергия.


Преслава  |  Games of Fashion

Модното блогърство ме научи на това коя съм аз и по-точно кой е моя стил и как най-добре да изразявам себе си. В началото всичко беше много объркано, защото смятах, че в блоговете най-важното нещо е количеството – количеството на различни визии, снимки, постове и т.н. С времето обаче разбрах, че както и в живота, най-важно всъщност е качеството - малко неща, но стойностни, внимателно обмислени и добре изпълнени. Разглеждайки публикациите си, малко по малко започнах да откривам кое работи за мен, на какви дрехи трябва да наблегна, какво ме кара да се чувствам най-добре. Не само стила ми, но и собствените ми преценки започнаха да еволюират, за да стигнат до това, което са днес и за в бъдеще да продължат да се развиват.
Освен това блогърството ме запозна с прекрасни хора и ми даде възможността да изживея страхотни емоции! Това е един съвсем друг свят, от който никога не можеш да се отегчиш, просто защото е различен всеки ден – толкова пъстър, необятен и интересен. Страхотно е да знаеш, че имаш едно твое си поле за изява на най-голямата си страст. Още по-приятно е да знаеш, че има хора (аз ги наричам сродни души), които споделят твоите интереси и одобряват работата и усилията ти. Скоро Games of Fashion ще направи 3 години и не мога да си представя живота си без него, защото ме научи на отговорност, дисциплина и правилно отношение, които страшно много ми помагат в ежедневието и работата ми. Дори и след толкова време все още се радвам като дете на всеки мил и положителен коментар и се замислям сериозно над градивната критика, която понякога на всеки му се случва да получи. В този ред на мисли, се научих да се вслушвам в думите на другите, но да се доверявам сляпо единствено на собствените си преценки.
За мен понятието „блогър” е натоварено със специално значение и аз го нося с гордост. Когато правиш нещо с любов, отдаденост и положителни емоции, създаваш един продукт, който носи радост не само на теб, но и на околните.


Ивелина Keep it Classy

 Научих се да експериментирам. Научих се да бъда по-смела. И тук не става въпрос специално за избора ми на дрехи, а като цяло за усещането ми към света. Научих се какво и как да споделям в интернет и какво да запазвам за себе си. От модното блогърството и блогърството като цяло научих  много и това винаги ще ми помага.


Аделина и София  |  Стари градски

Аделина: Нашият блог не е съвсем моден, но силно се интересуваме от мода... или поне аз :)) Модното блогърство ме научи, че хората са различни и че всеки има право да се облича така, както се чувства добре. Независимо дали добре значи забележим, атрактивен, различен, модерен или удобно облечен. Не от сега, а от много време забелязвам, че забележки по отношение на външния вид, правят тези, които през живота си не са поемали рискове и сега, повече от всякога, гледам да не им обръщам внимание. Модното блогърство ме научи да правя комплименти на хората, които имат какво да кажат, като ги каня в блога ни... Разбира се има много, които още не сме поканили. Снимките, които наричаме OOTD  ме научиха, че е много трудно да позираш и че подготовката за добра снимка, каквито правят отдадените модни блогърки, не е кратка... От Стари Градски не се опитваме да налагаме вкус и мода, а да информираме и вдъхновяваме.

София: Съгласна съм с Ади, че Стари Градски не е точно моден блог. А и аз се интересувам от мода, но по малко по-различен начин. Блог Стари Градски за мен е преди всичко блог за хора! Интересни хора, съвременни, готини, интелигентни и интересни. Такива, които имат какво да кажат и да ни научат. От модна гледна точка всеки, който е интересен и има мнение, деен е и има разнообразни интереси, обикновено изглежда различно. Независимо дали е облечен с най-обикновена тениска или с марков костюм. Това е за мен истинската мода - да облечеш нещо съвсем обикновено, но със своята собствена уникалност да му придадеш смисъл и да го направиш шик. Това, според мен, е и най-важното нещо в блог Стари Градски - няма значение какви са дрехите. Важното е кой и как ги носи! :)

Благодаря много на всички модни блогъри, които отвориха чантите и сърцата си за този проект. Кореспонденцията с вас беше удоволствие за мен и нямам търпение за още такива постове...  Stay Tuned!

5 comments :

 1. Страхотен пост, изпълнен с много вдъхновение, много усмивки и много прекрасни дами! :) Браво, Преси, за идеята! <3

  ReplyDelete
 2. Благодаря, Мери! Многооо се радвам, че ти хареса! <3

  ReplyDelete
 3. Много приятен и откровен пост!:) Благодаря ти!

  ReplyDelete
 4. the Beauty in my LifeJune 26, 2015 at 12:23 AM

  Прекрасен пост! Наистина много вдъхновяващо и информативно. Следя всички тези дами с интерес и ще очаквам още подобни публикации! :)

  ReplyDelete
 5. Страхотен пост!! Много вдъхновяващ и приятен :)

  ReplyDelete