Handmaids cosmetic - nature in a jar

June 1, 2015


С настъпването на юни, малко по малко, като че ли слънчевото лято най-сетне взе да прави плахи крачки, окичено с герданчета от мидички и рапани, слънце в косите и песъчинки морски пясък по краката си. Като за пръв път нямах търпение да дойде този топъл момент. А с идването на новия сезон дойдоха и хубавите промени и новини - започването на нова работа, нетърпеливите бъдещи планове и възможности, новите места, интересните събития в града и най-вълнуващото нещо в моя малък блогърски свят - първата ми колаборация. Не съм вярвала, че някой някога ще се обърне към мен за подобен съвместен проект, а ка мо ли фирма, занимаваща се с нещо наистина качествено и вдъхновяващо. Затова беше неочаквано, когато преди две седмици намерих в пощата си писмото от Калина - страхотния ПР на познатата на мнозина Handmaids cosmetic - и милото й предложение за колаборация с моя блог. ...И изведнъж настъпващото лято замириса на лавандула, жасмин, ванилия и люляк. Бях на седмото небе от щастие, "Аз?" - помислих си учудено, защото наистина не бях мислила, че ще получа такъв вид възможност до сега. Но явно някой беше харесал това, което правя и реши да развинти въображението ми. Ето как три мои интереса се сляха в едно - блогърството, журналистиката и натуралната козметика. Бях запозната с фирмата отдавна, но никога не се бях докосвала до нея отблизо. Какъв приятен комплимент, все едно някой е оценил заниманието ти и ти е предложил едно съвсем ново и интересно поле за изява. Разбира се, грабнах го с пълни шепи и нестихващо вълнение и така се роди това интервю...


Как се решихте на тази тотално различна и може да се каже дори
рискована крачка – да създадете този проект? Вие ли избрахте Handmaids cosmetics или Handmaids избра вас?

Като в любовта - взаимно се избрахме. Започнахме с един лавандулов балсам за себе си, и за племенниците, и за приятели. И когато приятел на приятел ни се обади за същото си казахме, като всеки средно предприемчив човек - има ниша, има продукт. Ние вярвахме, че можем да направим не просто добър сбор от суровини, а да добавим стойност с внимание и ръчен труд и да създадем бранд, с който да се гордеем - български бранд конкурентен на световния пазар.


 Колко са хората, замесени в проекта? С какво се занимаваха те преди направата на натурална козметика и какво ги привлече към това ново амплоа?

Три сме основните виновници за това Handmaids да се случи. Три момичета, всяка от които се занимава с нещо различно. Съвкупно сме работили какво ли не - от студентски почасови работи, през обикновен служител - до служител на месеца, до шефски позиции, но все с обувки, все облечени и изгладени, а обичаме да ходим боси! Така че, в един момент, дали чашата преля или просто се престаршихме - създадохме Handmaids.


 Всеки, който познава бранда или го е срещал, със сигурност е бил грабнат от семплите му, изчистени и солидни винтидж опаковки. От къде черпите вдъхновение за този дизайн?

Ние, българите имаме стара, даже древна връзка с билките. Имали сме и добра традиция в индустриалния смисъл на думата. България е неотдавнашния най-голям производител на розово масло. Днес имаме лавандулови полета в Подбалкана. Но не знаем, че сме номер едно. Много народи биха се гордели с това. А гордостта означава уважение, внимание и добър дизайн. Подходихме с ключови думи, като ръчна изработка, билкарство, знахарство, занаят, традиция, персонализация и изработихме цветови код, който да отличава, но да обединява групата и типографска фамилия, която да подчертае ювелирния и леко насмешлив характер на бранда.

  С времето става все по-модерно да залагаме на чуждото производство, като че ли винаги носещо едно усещане за гарантирано качество и сигурност. Време е за промяна обаче, защото все повече българи търсят това качество в родните ни продукти, макар и несигурно. Защо точно българското да изберем?

Причините са две:  Първата е, че местното производство връща най-много ресурс в икономиката. Така си помагаме сами, а знаете - ако човек сам не си помогне...
Втората причина е малко по-невидима, но особено важна. Като избираме качествените български продукти ние поощряваме добрата работа и това ни прави по-осъзнати, по-кулутрни, по-добри към самите нас, по-горди като народ и по-сплотени.


 Как подбирате съставките си? Какво е най-важно да има в един натурален продукт?

Тайната е в качеството на съставките. Като говорим за храна, не се замисляме дали ще изберем домашни яйца или от магазина; предпочитаме на баба баницата, вместо баничката в пликче. Тук е същото. Handmaids приготвяме храна за кожата. Влагаме добрите съставки, много желание и щипка любов и се получава магия. Правим нещата сякаш ги правим за себе си.

 Разкривали сте неведнъж, че имате афинитет към лавандулата. Но защо точно
тя и кои са другите ваши любими билки?

Лавандулата е великолепна бългаска билка, която освен, че прави чудеса, мирише превъзходно. Как да не я харесаш! България е богата на множество билки, които помагат за душевното и физическо състояние и в същото време имат невероятен аромат, като риганът, жълтият кантарион, невена и маточината, вечерната иглика, здравеца и много, многоооо други.

 Имате ли лична история, която искате да споделите, свързана с вредите от
конвенционалната козметика?

Не! :)


 Все повече брандове прилагат зелени идеи в бизнеса си и една от тях неизменно са рециклируемите опаковки на продуктите. Какво е мнението ви по тази много наушмяла тема напоследък – рециклирането?

Да живеем със съзнание и мисъл за екологията е задължение на всеки човек в днешния свят. Малкото усилие да спреш водата докато си миеш зъбите, скоро става водопад - затова и ние се стремим и работим по този въпрос. Опаковките ни са с минимален пакетаж, защото ценим природата и насърчаваме клиентите си да използват празните алуминиеви кутийки за друго. Преди време бяхме публикували пост в блога, относно опаковките. Пластмасовите опаковки, които ползваме са от PP (полипропилен), което е рециклиран и рециклируем материал с добра устойчивост на температурни промени, удари, драскотини и огъване, същевременно е
здрав и лек. Кутийките ни са алуминиеви, с EPA, (Epoxy Pherolic) покритие, което предпазва от директен контакт на продукта с алуминия и съответно предотвратява реакция или оксидиране на продукта. Алуминият е един от най-добрите материали за рециклиране, с относително ниската топлина, необходима за рециклирането му - той се представя добре в класацията с
въглеродния отпечатък.


 Смятате ли, че направи-си-сам проектите са завръщане към корените, към по-качествената продукция? Какво е по-различното в това да направиш нещо с ръцете си и да го предадеш директно на потребителя?

Не е завръщане към корените, а любознателност, внимание към детайла, прецизност, себеусъвършенстване, любов. Не знам дали не е голямата носталгия, която ни е налегнала всички, но знам че удовлетворението да направиш нещо с ръце и сърце е все по-ценно в забързания ни живот.

 Планирате ли пускането на нов асортимент от продукти? Разкажете ни малко повече за бъдещите планове на Хендмейдс.

Разбира се, постоянно готвим нови неща. Добрите рецепти искат усъвършенстване.

Засега сме фокусирани върху много, различни и приятни участия. Вярваме, че е важно хората да ни познават лично, да можем да си говорим с тях, да чуваме от първа ръка мнения и препоръки. Гледаме с трепет към юни, където ще участваме в One Design Week и ще сме в квартал Капана, Пловдив през втората половина на юни. После се връщаме в София, за да се готвим за София Диша през август, а междувременно обсъждаме гостувания и по морето! Сякаш сме на турне, но много по-мило, окуражаващо и вдъхновяващо!

За повече информация вижте сайта на:

Благодаря на Калина за кореспонденцията и на целия екип на Handmaids cosmetic за прекрасните неща, които правят с ръцете и умовете си. Благодаря им и за този съвместен проект, който беше удоволствие за мен :) Като комплимент получих прекрасен нов продукт на марката, за който ще ви разкажа в блога съвсем скоро... 

5 comments :

  1. Прекрасен пост! Браво! <3

    ReplyDelete
  2. Ooo, много ми хареса този пост! :)) Козметиката изглежда страхотна <3

    ReplyDelete
  3. Благодаря, Снежи! :)

    ReplyDelete
  4. И аз така мисля, нямам търпение да я пробвам... <3

    ReplyDelete
  5. Страхотен пост, адаш :* Много интересно ми беше, защото за първи път чувам за тях, но определено ще изпробвам! Харесва ми как си го измислила с интервюто и с представянето, отдава ти се! :)

    ReplyDelete