Сметанова паста със спанак | Pasta "Crema di spinaci"

April 3, 2014


Ето че дойде новия месец – променливо време, нов сезон, смяна на времето, пролетна умора, пролетно почистване, празници… Общо взето всичко се преобръща, преражда и събужда за нов живот и промени. По този повод аз осъмнах с едно „ново“ откритие в света на витамините (знам, че станах банална с тях вече, хаха), а именно – спанака. И да, бързо се зарибих. Ако ме следите във фейсбук страницата, вероятно вече знаете, че вчера пристигна така чакания ми мултифункционален блендер с множество функции за рязане, кълцане, смилане, натрошаване, разбиване, сокоизтисквачка и още полезни приложения, поради което бях на 7-мото небе от щастие и официално поставих начало на „сезона на смутитата“ (и евентуално фрешовете), хихи. При появата на блендера бързах към пазара за свежи плодове и зеленчуци и задължително се сдобих с една торба спанак, за чиито множество ползи вече ви говорих тук. За съжаление обаче се оказа, че сутрешното ми смути беше развалено от страшно горчивия му вкус и едвам го изпих :( Разчетох се в интернет и се оказа, че може би това се дължи на множеството нитрати в листата на спанака и голямата липса на български лаборатории, в които зеленчуците да се изследват и да се доказва дали тяхното количество е в допустимите норми… Заканих се утре да посетя близкия супер маркет и отново да си закупя замразен вместо пресен спанак. Освен, че няма горчив вкус разбрах, че понеже преди замразяването му се бланшира, нитратите в него не са във вредно количество, а витамините се запазват по-добре отколкото в пресния, ако е бил замразен до няколко часа. Друг начин да избегнем нитратите е да накиснем спанака за поне половин-един час във вода, като я сменим поне два пъти. Повече за вредата от нитратите и как можем да ги избегнем прочетете тук. Ще ви държа updated за 7-дневната полезна смути програма, която замислям и за лесните и бързи начини да си набавяме порции с много витамини и полезни вещества, които да ни поддържат здрави, с по-добър тонус, по-добър външен вид и повече енергия :) До тогава мисля да споделя невероятно вкусната рецепта за тази лека паста, която приготвих преди няколко седмици със замразен спанак и сметана (или crema di spinaci, както я нарекох, за да е по-атрактивна, хаха. В буквален превод от италиански означава "сметана и спанак")


Необходими продукти

- 400 грама замразен (или пресен) спанак
- 1 средно голяма глава лук
 - Няколко скилиди чесън
- 1 опаковка заквасена сметана (400 гр. е голямата)
- Сварено и накълцано пилешко месо 
- Краве масло
- Сирене "Пармезан"
- Босилек, сол, черен пипер

Начин на приготвяне

Сваряваме пилешкото месо до готовност, след което го отделяме от кокалите и го накълцваме на хапки (количеството му е по избор). През това време поставяме пастата в подсолена вряща вода и варим според инструкциите на опаковката (около 10-15 минути). Загряваме олио в тиган и прибавяме пилешкото, изчакваме да се запържи леко като разбъркваме, след което прибавяме наситнения лук и чесъна. Запържваме за още около 10-15 минути до порозовяване на зеленчуците. След като са готови отдръпваме от котлона. Върху ненагорещен изстинал котлон поставяме малка тенджерка и разтопяваме няколко бучки краве масло, след което прибавяме замразения или пресен спанак. Готвим 10-15 минути с постоянно разбъркване до готовност - ще забележите кога е готов по това, че спанакът ще се слегне и ще намали обема си или най-просто казано - ще замирише на сготвено и сами ще усетите кога е готов. Задушете го под капак за 4 минути, след което добавете кофичката заквасена сметана при него и изчакайте да се разтопи напълно. Овкусете сметановия сос с морска сол, черен пипер и босилек на вкус, може да прибавите и щипка мащерка. Докато котлона е още топъл изсипете изпърженото месо, заедно с чесъна и лука, добавете още сол на вкус ако не е достатъчно солено. Отцедете още горещата паста и полейте със соса. Може да поръсите с пресен босилек, кашкавал или пармезан за повече вкус.

11 comments :

  1. Днес всички ме размазвате с постове за паста и спагети и усещам коремчето ми как почва да ми прави магии <3 невероятно звучи Преси, 100% ще пробвам рецептата тези дни :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Олее, Деси, аз искам твоята с авокадото и орехите! Чакам снимки <3

      Delete
  2. Може ли да ми пратиш малко по Еконт? :D :D :D :D :D
    ГЛАДНА СЪМ!!!! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. *пише адреса*
      за теб - винаги! <3

      Delete
  3. Днес сме на паста, щастлива случайност :-) Много апетитно изглежда сигурна съм че не е само апетитно на външен вид. Като видях пастата ти се сетих за една която хапвах преди време със сметанов сос, броколи и сьомга, така ми се дояде сега мрън. Ще трябва да се въртя около блогът ти за полезни неща (нитратите) и програмата със смутита.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Обърках се О.о Искаш да кажеш вредните неща (нитратите) и как да ги избегнем? Така де, сигурна съм, че просто аз не разбирам какво искаш да кажеш в последното изречение, или е случайна грешка :) Всъщност нитратите са азотни съединения, които са полезни за зеленчуците (има ги в пъти по-малко в плодовете, затова не ги споменавам) в определени малки и допустими количества, но ако се прекали с тях могат да бъдат много вредни, а при неправилно съхранение на зеленчуците (на топло например) могат да се превърнат в нитрити, които са още по-вредни за човека и циркулацията на кръвта... И аз видях твоята вкуснааа рецепта днес, какво съвпадение! А тази за броколите и сьомгата ми звучи толкова примамливо и невероятно, ако някой ден имам достатъчно парички бих си взела пушена сьомга и бих направила паста с нея, божествено ще е... Ако знаеш рецепти - споделяй ;)

      Delete
    2. Еми да като е гладен човек яде и думички и букви... Моя е грешката имах в предвид полезни неща и (нитратите) като две отделни теми, тоест за всичко полезно и вредно за което пишеш. Ще слушам с двете уши за тези интересни публикации :-) защото обичам от всичко по малко да научавам така парче по парче се нарежда големия пъзел на необятното познание.

      Delete
  4. Потекоха ми лигите и корема ми започна да вика за помощ :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Хахаха, това е най-оригиналния коментар в блога до сега! :D ...и най-гладния!

      Delete
    2. Няма да отричам, че обожавам паста и съм гладна :D

      Delete
  5. Моля, моля.Идва лято, аз не съм във форма и ми показваш вкусна паста, на която не мога да устоя...Това не е честно, хич :D :D

    ReplyDelete