Smooth(ie) criminal.

March 28, 2014



Правя този пост специално за прекрасната Нина и всички останали, които желаят да ме видят по-често да блогвам... :) И така, днешният пост е на тема смути или smoothie на английски, а този елексир на здравето е наречен така заради гладката си и дори кремообразна, но все пак течна консистенция. Какво всъщност представлява смутито? Както добрата стара Wikipedia ще ви каже "Смути е напитка със средна гъстота приготвена в блендер на принципа на шейковете. В състава и влизат основно плодове и/или зеленчуци, като в допълнение към тях обикновено се прибавят натрошен лед, както и кисело или прясно мляко. ...Все пак според съдържащите се ингредиенти смутитата биха могли да бъдат категоризирани основно в следните няколко вида: плодово смути, зеленчуково смути, зелено смути, здравословно смути, десертно смути и диетично смути. За първи път смутитата се предлагат в магазините за здравословни храни, както и от продавачите на сладолед през 60-те години на миналия век. Световна популярност напитката набира през 1990 г. – 2000 г., когато на пазара се появяват предварително бутилирани смутита."

Не помня кога точно разбрах за смутитата, но навярно е бил един от онези объркани моменти на непрестанно ровъчкане из дебрите на всемогъщия интернет. Спомням си смътно, че съученичка на моя приятелка, вманиачена по фитнес упражненията, здравословния начин на живот и стегнатите тела беше споменала на фейсбук профила си, че обожава да си прави смути за или вместо закуска. И след кратко интернет разузнаване, идеята за вкусен и същевременно полезен шейк с витамини се загнезди в главата ми с години. До преди няколко дни, когато реших да ставам банална с най-разпространената рецепта за смути, която ми хрумна - тази с банан и спанак - и не след дълго то вече беше факт. Не е тайна, че отдавна обичах да си правя домашни бананови шейкове с прясно мляко, банан и ванилена захар, но сезона на пресния и замразен спанак дойде и това беше златната ми възможност да се отдам на готвене и... Пиене. И почти да направя една нова крачка към по-добро здраве в живота си, ако в същия ден пасатора ми не беше издъхнал славно (RIP), докато правеше първото смути с последни сили... Все пак съдбата се усмихна и след малко семейни преговори успях да се сдобия с нов, по-голям и по-мощен блендер, който очаквам да пристигне след седмица, за да започне моят "смути режим" и експерименти с прясно и кисело мляко, плодове и сокове. А до тогава, ето как най-простичко да си забъркате витаминозното и страшно вкусно бананово изкушение със спанак (да, защото спанакът може да се консумира и с плодове).

Необходими продукти за една чаша


- Блендер/Пасатор

- 1 банан
- 250 мл студено прясно мляко
- Няколко супени лъжици пресен накълцан (или замразен) спанак
- 1 супена лъжица мед

Начин на приготвяне


Нарежете банана на шайби и спанака на парчета, за да е по-лесно тяхното смилане. Смесете съставките с млякото в блендер, добавете меда и разбийте до получаването на хомогенна смес. Ако сте настроени екзотично може да добавите една ванилия за аромат. As simple as that!


Защо банани?
Предпочитани от спортисти, привърженици на фитнеса и физическите упражнения, но освен за поддържане на тонуса на тялото ни и добрата ни фигура, много лесно спомагат и за набавянето на витамини и това да се чувстваме здрави, по-енергични и по-добре в кожата си, дори да не тренираме. Бананите съдържат витамин B6, който нараства в процеса на зреенето им, калий, магнезий, желязо, витамин B, B12, B4, сложни въглехидрати, които поддържат чувството за ситост за по-дълго. Бананите почти не съдържат мазнини, така че няма опасност от непредвидени калории. Консумирането на зрели (но не презрели) банани спомага повече за запазването на витамините в тях и за благотворното им влияние, така че не чакайте плодовете да покафенеят и да омекнат. Защото помагат при редица болести и за предпазването от тях, укрепвайки организма, както и за сърцето, мозъка и кръвното налягане. Комбинацията с прясно мляко го прави още по-богат и организма ни усвоява полезни вещества и най-вече ценни белтъчини от нея. 

Защо мляко?
Най-вече заради калцият, укрепващ костите и зъбите, който лесно се усвоява чрез консумацията на мляко. Киселото мляко съдържа живи млечнокисели бактерии, които са полезни за човешкото здраве и потискат размножаването на вредните микроби в храната. Бактериите подобряват храносмилането ни и подпомагат перисталтиката, подобряват имунитета, а действието им понижава холестерола. 
Прясното мляко е източник на ценни хранителни вещества, белтъчните вещества в него се усвояват напълно от организма. Съдържа витамини като A и D, B12 и други ценни вещества. Освен, че богатото съдържание на калций и фосфор в него помага на костите, то също възстановява кръвта, лимфата и действието на мозъка, а лактозата в него спомага за развитието на полезна микрофлора в стомаха.

Защо спанак?
Не напразно любимият ни Попай Моряка от едноименната анимация придобиваше нечовешка сила винаги, щом изядеше консерва със спанак. Именно защото спанакът е изключително полезен по съдържание на хранителни вещества и най-вече минерални соли. Богат е на белтъчини, въглехидрати, витамини A, B1, B2, B6, C, K, както и минерални вещества и фолиева киселина, полезна за бременни жени. Зеленчукът е идеален за диетична храна, защото не съдържа мазнини и холестерол. Когато избирате спанак, гледайте той да бъде с твърди тъмнозелени листа, без петна и наранявания. Може да се съхранява в хладилник в полиетиленова торбичка само до 3-4 дни, но замразен във фризера има трайност цяла една година. Препоръчително е да се консумира пресен. 

Спанакът няма солен или неприятен вкус, а по-скоро неутрален, което превръща смутито в едно идеално и засищащо бананово изкушение с вкус на любимия сладък шейк. За да е напълно полезно добавих домашен пчелен мед, вместо захар. Кой да подозира, че ще е тоолкова добро на вкус и ще набавя толкова много витамини с една чаша? Може да се консумира за закуска или заедно с нея, нямам търпение да получа блендера и експериментите със смутитата и рецептите да започват... Кой знае, след време може и да се усъвършенствам и да си направя 7-дневна витаминна програма!

15 comments :

  1. Yammieee <3 Трябва да се пробва :)
    Харесва ми, че не си написала, че спанакът съдържа желязо, защото това е една много добра обществена заблуда и реално в спанала няма грам желязо. Запознах се с този факт, когато ми откриха анемия и трябваше да преработя менюто си с основно "железни" храни :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Пробвай, Мери, чудесно е! Страшно вкусно, като бананов сладък шейк, а е толкова полезно и просто за правене... Аз мисля да пробвам и други или с кисело мляко. Много се радвам, че поста ти е бил някак полезен, надявам се да пробваш и ти <3

      Delete
    2. Така е, спанака е богат на калции и магнезии, а не на желязо.
      Наистина поста е много добър, смутита обожавам и ще пробвам и твоята идея. Моите любимци са с горски плодове или с диня. Аз не ползвам прясно мляко, а вода или ядково мляко.

      Delete
  2. Чудесна публикация!
    И аз съм на вълна смутита, предимно зелени :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти! И твоята рецепта за маската много ми хареса, явно всички сме на тема банани този сезон :D Ще се радвам да видя твоите предложения за зелени смутита :)

      Delete
  3. Ном, ном... Ще се пробва :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Страхотно е, като зелен шейк :) Пролетните пастелни цветове са на мода и в смутитата, хаха

      Delete
  4. Явно си четем мислите... това ми е сутрешната напитка заместител на кафето от 2 седмици насам <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Точно, Деси! Споделяй рецепти, ще менкаме, хехе <3

      Delete
  5. Yum, обичам спаначец! :D Много харесвам постовете ти, обожавам да ги чета! ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Кейти, усмихна ме :) <3 Спанака е наистина чудесен, тепърва откривам ползите му и скоро ще пусна и невероятно вкусна рецепта за паста със спанак и пилешко в блога...

      Delete
  6. Много ти благодаря, че си ме споменала и най-вече, че си ме послушала! :*
    <3 Много прегръдки и ти обещавам, че скоро ще забъркам и аз нещо такова в твоя чест! ^^

    ReplyDelete
  7. Все се навивам да направя един пречистващ ден с рецепта като тази и все си намирам оправдания. Много ми хареса твоята рецепта може би спанака ще го заместя с нещо друго, но да е пак така полезно като него.
    Вчера забравих да ти кажа дали искаш да ти ушия несесер, защото с тях се справям добре и следващия път като се видим да те изненадам с него :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Страхотен е, аз вече съм супер надъхана да си взема блендера и да си правя всякакви цветове и вкусове, иначе може да се сложат всякакви плодове - киви, боровинки, ягоди, малини, нар, може мента, портокал, круша, овесени ядки... Може и нещо солено или неутрално с авокадо, то става и със сладко :) Каквото ти душа иска!
      За мен ще е удоволствие и невероятен комплимент да получа нещо от теб <3 Обожавам ръчно направените неща, благодаря ти, Вики :)

      Delete